Йордан Лечков се самопровъзгласи като временно изпълняващ длъжността президент на БФС в предаването "Тази сутрин" по бТВ. Изявлението на бившия халф дойде като потвърждение на думите му от последните дни - преди и след мача на националите срещу Парагвай (0:1).

Лечков призовава да се спази устава на БФС, в който е записано, че при оставка на президента на футболната централа, начело до провеждането на конгрес застава първият вицепризидент. Един от Четвъртите в света заема тази позиция.

Той не се възползва автоматически от нея на заседанието на Изпълкома на БФС, на която Борислав Михайлов обяви оттегляне, тъй като беше кандидат за кмет на Сливен на местните избори. Подал е жалба в съда срещу вписването в Търговския регистър на Михаил Касабов като и. д. Решението излезе преди броени дни.

Лече отново отрече да е подавал оставка заедно с целия ИК, както беше обявено след въпросната сбирка миналия месец.

"Много отдавна съм първи вицепрезидент и продължавам да бъда първи вицепрезидент. Не съм подавал оставка, категорично. Аз го казвам. Досега, колкото пъти и да съм идвал при вас, някога да съм ви подвеждал? Отказвам да отговарям кой какви мераци има. Другите хора предлагат какво ли не. Нека да се концентрираме върху реда. Има стенограма, ако ви е много интересно - вижте. Достатъчно лоялен човек съм. Не смятам, че трябва да става достояние на всички вас, но е достатъчно това, което казвам", каза Лечков.

"Изведете ми един човек, който да каже, че съм го излъгал. Не съм дошъл да споря с вас. Нали се разбрахме? Има устав и аз действам по устав, добави той в размяна на реплики с водещия. -  Категорично не съм подал оставка. Колко по-ясно да го кажа? Защо да подам оставка? Кой каквото иска да си пише. Ние сме повече международна, отколкото национална организация. 14 години съм първи вицепрезидент неслучайно. Продължавам да бъда такъв."

Лечков отрече да има амбиции за постоянно да наследи бившия си съотборник Боби Михайлов, но същевременно отказа да разкрие плановете си.

"Нямам абсолютно никакви амбиции да бъда президент. Аз имам определен вид карти. И когато трябва, ще ги покажа. Не е имало гласуване. Не коментирам кой взе решение Касабов да стане президент. Представителят на БФС е Йордан Лечков. По закон. Разбира се! Уставът е ясен! Това, че някой някъде е допуснал грешка... например в търговския регистър. Аз съм временно изпълняващ длъжността. Много съм наясно. Не ме подценявайте юридически", уверено не отстъпи от позицията си бившият играч на "Сливен", ЦСКА, "Хамбургер", "Олимпик" (Марсилия) и "Бешикташ".

Лечков отрече да е в изолация от колегите си в ИК и спортния министър Красен Кралев. Повод за такива подозрения предизвика това, че снощи Касабов и Кралев седяха един до друг на стадион "Васил Левски". Първият вицепрезидент обаче не беше до тях.

Подчерта, че е в отлични отношения с всички.

От думите на Лечков излиза, че той е против свикването на извънреден конгрес заради оставките на Борислав Михайлов и ИК. Вече се коментираше дата - през пролетта на 2020 г. 

"Много интересен въпрос. Ако някой иска да има конгрес, има си ред. 1/3 от клубовете трябва да го поискат. Това е начинът за конгрес, няма друг. Защо да има безвластие? Има закон. Някои решения подписвам аз. За другите подписи не отговарям. Каквото е необходимо го подписвам. Много искате да знаете! Достатъчно ви казах! Това, което зависи от мен, аз го подписвам", в типичния си стил продължи Лечков.

Той призна, че редовно поддържа контакт с Борислав Михайлов след подадената оставка. 

"Не сме доволни от резултатите, които показва националният отбор. Иначе в личен план трябва да си прави операция на коляното, която беше планирана. Сега му е времето. Контузията е стара", каза той по повод президента на БФС в оставка.

Не ни стига достатъчно класа за по-добри резултати на националния отбор, обясни Лечков. Не е проблемът в треньорите, България е "изхарчила" още едно име в лицето на Красимир Балъков. Не пропусна да изтъкне, че цялото ръководство на Парагвай един час си правело снимки с него.