"Лични, гадни, мръсни вендети", организирани от "основен, невероятен интелект", а опозицията е "пощенска кутия".

Така министърът на културата Боил Банов коментира в интервю за бТВ продължението на съдебната сага с ремонта на Ларгото и поисканата му от БСП оставка. Банов даде ясно да се разбере, че знае кой стои зад по думите му атаката срещу него и дори се обърна към камерата с послание: "Разбира се, че аз в дълбочина много точно знам кой, какво, къде... Много добре... Много добре знам. От началото до края. Да е жив и здрав този основен, невероятен интелект".

Както Клуб Z писа, преди няколко дни се оказа, че Министерство на културата странно как е пропуснало с един ден крайния срок за подаване на иск във Върховния касационен съд (ВКС), свързан с получаване на обезщетение за забавения ремонт на Ларгото. Така, след като искът на министерството беше отхвърлен на две инстанции, той въобще не стигна до ВКС. Пропуснатите ползи от неустойката са за над 700 000 лева. Това е продължение на сагата отпреди изборите за Европейски парламент, станала известна като "Ало, Банов съм", при която БСП обвини министъра, че се е опитал да спести неустойки на изпълнителя на строително-ремонтрните дейности на Ларгото.

Днес Банов категорично отрече да е знаел за действията на подчинената му правна дирекция и обяви, че става въпрос за зла умисъл. Не само не е бил уведомен за това, че срокът е бил изпуснат, ами нямало следа в документооборота на ведомството за последвалата кореспонденция с ВКС. 

"Първо срокът за обжалване не съм го пропуснал аз. Допреди два-три дни аз и целият екип на министерството знаехме, чакахме назначаване и провеждане на дело на ВКС. Фактическите обстоятелства са следните: След като правен отдел със съответното лице, което оторизирано, подава съответната молба за жалене за отиване на трета инстанция, ние сме уведомени вътре в министерството, и аз включително, че всичко е наред: подадена е молбата и чакаме вече назначаване на делото", посочи Банов.

И продължи:

"След като подават молбата, след седмица или десет дни, съдът им връща, че са изпуснали срока с един ден. То отива в директора на Дирекция "Правна". Оттук нататък ние нямаме документална следа никаква. Има следната следа: директорът на дирекцията през лицето, което е оторизирано, връща на съда самостоятелно, без да има документооборот, без следа, жалба, в която твърди, че не е изпуснал срока, защото еди-какво си. Документооборотът и това, което са правили, спира до внасянето във ВКС. След това това, което е правено, допълнителната кореспонденция тя е скрита от нас. И вероятно, пак казвам, без да съм съдия или прокурор, това не е случайно."

Банов даде заявка, че за всичко това ще бъде сезирана прокуратурата и риторично попита защо му е да изпуска срока за обжалването пред ВКС при положение, че случаят е от особен обществен интерес и първият обвинен за пропуска би бил той.  

"Болен мозък може да реши при хипотезата, в която бях март месец, че аз ще се опитам под някаква форма да въздействам или да влияя, за да се спре иск. Това не е случайно. Когато сме на топа на устата, когато съм притиснат до стената и когато прокуратурата е в Министерство на културата, да изпуснеш срока, това за мен е нарочен акт. Това е акт, който дава следващата капка в това да бъдем удавени."

След което си дойде на думата - да заяви, че знае кой стои зад този "нарочен акт". Като от последвалия разговор стана ясно, че визира "приятелски огън", а БСП играе само ролята на "пощенска кутия", която може да спечели политически дивиденти.

"Играта, играта... За мен това, което се случва, е продължение на това, което се случи тогава. Играта е срещу мен, срещу уронване престижа на министерството, моя престиж, срещу престижа на ГЕРБ. Това е играта. И като си спомня тогава как се бяха нахъсали на онези избори, че ще се мачка ГЕРБ.

Този случай ще има много интересно продължение...", посочи Банов.

След което се разви следният разговор с водещия Антон Хекимян:

- Кой иска да урони вашия престиж и престижа на министерството?

- Ще оставя българското общество да си отговори на този въпрос. Лични врагове има много. Разбира се, че аз в дълбочина много точно знам кой, какво, от къде... Много добре... Много добре знам. От началото до края. Да е жив и здрав този основен, невероятен интелект.

- Кой е този  основен, невероятен интелект?

- Той си знае. А иначе политическата вълна е ясно кой я яхна. Но те са пощенска кутия. 

- Но човекът, който стои зад тази атака е друг.

- Да, друг е. 

- Кой е този интелект?

- Няма как да го кажа тук в студиото, защото ще ми направите голяма беля в личен план. Но, към камерите се обръщам - да знае много добре, че го знам кой е. 

- Какво му казвате сега през камерите?

- Важно е да се знае. Трябва хората да са наясно, че не сме глупаци, не сме коне с капаци, не се подлъгваме просто по политическата линия на пощенските кутии.  Това са лични вендети. Лични, мръсни, гадни вендети. И когато имаш и такава услужлива пощенска кутия, да мине нещо през пощата и да се пльосне, да започнат да се искат оставки... Има просто почва. Създаде я, за съжаление, опозицията. 

- Този интелект, за когото говорите - какво делите с този човек.

- Аз нищо не деля, може би това е проблемът.

След което Боил Банов посочи, че е "нарочен" и че става въпрос за "его и за пари". "И когато кажем, че става въпрос за его, то пак е за пари...."

"Повече няма да разговарям за този човек. Просто искам да се знае, че го знам кой е с всичките му свинщини от самото начало досега, а сигурно ще продължават и нататък", заяви още министърът.

На въпрос дали е споделил с министър-председателя Бойко Борисов кой е "интелектът", Банов отвърна:

"Аз съм се женил три пъти, мога ли сега да ви разказвам за трите си жени. Имам много да разкажа, но личните въпроси са си лични въпроси."

Макар и Банов да не желае да посочи кой е въпросният основен интелект, из парламентарните кулоари се носят слухове, че става въпрос за неговия предшественик на поста Вежди Рашидов, който в момента е депутат и председател на парламентарната комисия по култура и медии.