Иран въведе от днес дажби за автомобилните горива и вдигна цените им. Според официален представител приходите от тази мярка ще бъдат използвани за подпомагането на 18 милиона нуждаещи се семейства, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

В Иран цените на горивата са едни от най-ниските в света заради значителните субсидии и поевтиняването на националната валута. В тези условия правителството се опитва да спре нарастващата контрабанда към съседни страни.

Опашка пред бензиностанция в столицата Техеран.

Държавната телевизия съобщи, че цената на един литър от най-разпространения бензин се вдига до 15 000 риала (близо 0,13 щатски долара) спрямо досегашните 10 000 риала. Месечната дажба за един частен автомобил е 60 литра. Всички покупки на горивото над този таван ще бъдат при цена от 30 000 риала за литър.

Мохамад Багер Нобакт, ръководител на Плановата и бюджетна организация на Иран, заяви в ефира на държавната телевизия, че приходите от по-високите цени на горивата ще бъдат използвани за финансирането на допълнителни субсидии за 18 милиона семейства или за близо 60 милиона души.

Въпреки големите си запаси на енергийни източници Иран от години среща затруднения при гарантирането на вътрешното потребление на горива заради липсата на рафинерии и международните санкции, които ограничават доставките на части и оборудване за поддръжка.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от международното ядрено споразумение с Иран миналата година и въведе отново санкции срещу петролната промишленост на Иран, която е от жизнено значение, както и срещу други сектори.

БТА