Защо Тръмп задържа военната помощ за Украйна? По политически причини или за да убеди Киев да се бори с корупцията?

На тези и на много други въпроси, които са в сърцевината на воденето от демократи разследване за импийчмънт на американския президент, отговаря Би Би Си.

Защо Украйна е важна на САЩ?

Украйна не е членка на НАТО, но бъдещата ѝ позиция на геополитическата сцена е от ключово значение за Вашингтон.

През по-голямата част от 28-годишната история на страната като независима държава не бе сигурно дали Киев в крайна сметка ще се ориентира към Русия, или към Запада. 

През 2014 г. тази дилема приключи. След кървава революция новите лидери на Украйна направиха така че Киев да се сближи с Европа и Запада. Москва бе възприета за враг и отвърна като анексира Крим и подкрепи въстание в Източна Украйна, което до този момент коства живота на 13 000 души.

При управлението на Обама правото на украинците на определят своето бъдеще и да се противопоставят на руската агресия бе защитавано като важен идеологически принцип. 

Това се промени при администрацията на Тръмп. Киев вече не може да разчита на същата активна подкрепа на Вашингтон.

На каква сума възлиза военната помощ на САЩ за Украйна?

САЩ имат дългогодишни отношения с украинската армия и е финансирала около 1,5 милиарда долара във военна помощ от 2014 г. насам.

Голяма част от сумата е инвестирана в тренирането на войници и модернизирането на украинската армия.

Последната помощ, която бе задържана и впоследствие отпусната от администрацията на Тръмп, бе на стойност 391 милиона долара.

Колко важна е американската помощ за Украйна?

Важна е както от военна гледна точка, така и от символична.

Преди украинската армия знаеше, че може да разчита на САЩ. За това вече няма гаранция.

Намаляването на помощта и често критичната реторика на Тръмп спрямо Украйна със сигурност са засилили позицията на Москва в мирните преговори.

Каква е връзката между Украина и разследването за импийчмънт на Тръмп?

Разследването за импийчмънт е обвързано с президентската кампания през 2016 г. и един от основните противници на държавния глава на изборите през 2020 г. - Джо Байдън. Украйна е намесена и при двете.

Засега нито един украинец не е бил привикан да дава показания. Вместо това разследването е фокусирано върху официалните и "нестандартните канали" (цитат на дипломата Бил Тейлър от първото публично изслушване на 13 ноември) американски канали за комуникации между Вашингтон и Киев.

Защо президентските избори през 2016 г. продължават да имат значение?

Хладното отношение на Тръмп спрямо Украйна датира от изборите през 2016 г.

По това време шефът на президентската кампания Пол Манафорт бе принуден да си подаде оставката, след като се появиха документи в Украйна, които разкриха, че той тайно е получавал пари от проруска политическа партия.

Тръмп и поддръжниците му твърдят, че чрез публикуването на документите украинските власти неправомерно са се намесили на американските избори, за да помогнат на Хилари Клинтън.

Доказателствата за това твърдение са много слаби. Същевременно Манафорт е в затвор заради финансовите си престъпления.   

Какво остава за Байдънови?

Това се превърна в централна част от разследването за импийчмънт, като двете партии подхождат от различен ъгъл.

Става въпрос за факта, че Хънтър Байдън - синът на вицепрезидента Джо Байдън, бе назначен на висока длъжност в украинската енергийна компания "Бурисма".

Демократите се опитват да докажат, че президентът Тръмп е принуждавал Киев да разследва делата на Байдън в Украйна, в замяна на задържаната военна помощ.

Републиканците се фокусират върху вицепрезидента и сина му. Искат да разберат защо Хънтър е получавал толкова висока заплата и дали вицепрезидентът е използвал политическото си влияние, за да помогне на сина си.

Каква е позицията на украинското правителство?

Първоначалната реакция на Володимир Зеленски бе да заяви, че не е усетил "натиск" от Белия дом, за да стартира разследване срещу Байдън. Това е част от мантрата на Тръмп, когато коментира "перфектния" телефонен разговор от 25 юли с украинския си колега. 

Оттогава насам свидетелските показания и публикуваните текстови съобщения на американски дипломати доказаха, че украински служители са били объркани и притеснени за задържането на военната помощ.

И са били уведомени, че единственият изход е да обявят разследване на президентските избори през 2016 г. и Байдън.

Вече знаем, че украинците активно са обсъждали дали да капитулират и да обявят в телевизионно интервю разследванията, които Тръмп толкова желае да чуе.

За да не навлязат в партийната война в САЩ, украинските служители отказват да коментират случая.

Какво мислят украинците?

Те изглежда спряха да обръщат внимание. Украинците са повече ангажирани от опитите на президента да постигне мир на изток.

Наскоро Зеленски направи големи отстъпки, за да осигури присъствието на Русия на масата за преговори. Критиците му го обвиняват, че е капитулирал пред Владимир Путин.