Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, цитирана от световните агенции, че няма да продължи след 2022 година договора си за доставки на синьо гориво с "Газпром". Решението е взето, тъй като националната газова група е успяла да диверсифицира източниците си, се допълва в комюникето ѝ, цитирано от БТА.

ПГНиГ е изпратила до руския газов концерн декларация за намерение на 31 декември 2022 година да бъде прекратено действието на договора за покупко-продажба на газ на Република Полша, сключен на 25 септември 1996 година и известен като договора от Ямал, се уточнява в комюникето.

Полските власти вече бяха обявили през последните години, че няма да продължат този договор, който според тях, прави Полша зависима от Русия в енергийната област. Освен това според Варшава руската група определя прекалено високи цени на синьото гориво спрямо пазарните.

ПГНиГ посочва, че диверсифицирането на енергийните източници през последните години е позволило на Полша да гарантира енергийната сигурност на страната и да сложи край на договора от Ямал.
Близо две трети от потребявания газ в Полша или около 10 милиарда кубични метра в момента са доставяни от Русия по силата именно на този договор.