Бунтът във волейбола бе официализиран днес на пресконференция. Десет елитни клуба, сред които ЦСКА и "Левски", поискаха смяна на дългогодишния шеф на федерацията инж. Данчо Лазаров.

Обявилите се опозиционери са ЦСКА, "Левски", "Славия", "Хебър", "Добруджа", "Марек", "Дунав", "Пирин" (Разлог), "Черно море и шампионът при жените "Марица". Към тях се присъединява и втородивизионният "Виктория Волей". 

Те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание на 16 януари догодина.

Най-лесният начин това да стане е една трета от регистрираните клубове в страната (130) да внесат подписка в съда. 

На брифинга в пресклуб "България" Александър Попов (ЦСКА) и Владимир Николов ("Левски") седяха един до друг.

Те и колегите им искат генерални промени в управлението на федерацията - прозрачност, ограничена мандатност на президента (до два мандата) и поставянето на акцент върху развитието на детско-юношеските школи. Според инициативния комитет трябва да бъде сформиран управителен съвет от активни членове, всеки от които да е ангажиран с конкретни проекти и комисии. В сегашния си състав УС не работел. 

От инициативния комитет разкриха, че имат три варианта за предложение за нов президент на федерацията, като и тримата са членове на управителния съвет. Имаше намек, че един от тях е Любомир Ганев.

В последните дни именно около Ганев се разрази полемика. Легендата публично заяви, че се планира негова смяна на поста вицепрезидент и по този повод е свикано извънредно Общо събрание на 20 декември в Казанлък.

До дни преговорите с тримата ще приключат и ще бъде обявено името на предложението на комитета, разясни Александър Попов.

“Вярваме, че е назрял моментът за генерални промени в управлението на любимия ни спорт, заяви Владо Николов, президент на ВК "Левски". - Федерацията може и трябва да се управлява по-отговорно и по-ефективно. Всички клубове имат нужда от една активна и загрижена ръководна организация, която да фокусира усилия върху развитието на детско-юношеските школи. Тази федерация трябва да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана, а именно - клубове, национални отбори и техните ръководства и екипи, спонсори и партньори."

Инициативният комитет не е подкрепен от водещи клубове като "Нефтохимик" и "Монтана", които по думите на Николов чакали, "за да видят накъде ще задуха вятърът".

Според величието БФ по волейбол е във фалит, дължи пари на бивши национални треньори и клубове. Той и съратниците му настояват за външен одит.

“Този инициативен комитет се зараждаше в последните месеци, може би и година, като моментът на сформирането му просто съвпадна с последните събития във федерацията. Това съвпадение едва ли е случайно. Вярваме, че то е показателно за това, че във федерацията наистина има нужда от обновяване и поставяне на едно ново начало”, заяви президентът на "Марица" Илия Динков.

Александър Попов коментира, че в момента федерацията "рекетира" клубовете.

„Знаете позицията на ЦСКА, тя заедно с тази на "Марек", е била неотклонна през последните 10-15 години. Представете си докъде сме стигнали, че да се съберем толкова много, каза треньорът на "червените". - Времето е настъпило. В момента федерацията отново работи по начина, по който е работила през последните години. Представители на федерацията са тръгнали да изнудват, да заплашват, но не разбират, че времето е друго. Към малките клубове е адресиран рекет. Само за това се говори, за натиска."

„Ако успеем да инициираме извънредно Общо събрание, няма да бъдем реваншистки настроени. Тези, които не са на масата, не значи, че са наши врагове. Всички, които работят, ще продължат да го правят. Това, че са на различна позиция в момента не означава нищо. Преди няколко години при подобна организация имаше далеч по-крути мерки. Никой не работи във федерацията, никой за нищо не става. Има огромно количество клубове, които задължително трябва да продължат да работят. Малцинство са тези, които са там, само за да вдигат ръка в подкрепа на Данчо Лазаров. Ако успеем да изберем нов президент, работещите малки и големи клубове трябва да бъдат спокойни и свободни”, допълни Сашо Попов.