Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) потвърди избора на концесионер на Летище София "Соф Кънект", след като отхвърли жалбите на класираните назад в конкурса участници.

Това става ясно от решението, публикувано на страницата на КЗК.

Отхвърлени са жалбите на "Фрапорт България", Консорциум "Витоша", консорциум, създаден от "Еърпортс де Пари" Ес.Ей. и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" и Консорциум "ССБ София Еърпорт Джей Ви". Основният мотив на КЗК е, че претенциите на компаниите към  Министерство на транспорта и комисията по оценка на офертите са неоснователни.

Решението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Консорциумът "Соф Кънект", с водещи партньори операторът на летище Мюнхен и "Меридиам", плюс "Щрабаг", освен изискуемото от държавата еднократно плащане в началото на 550 млн. лв, предложи третото по големина годишно концесионно възнаграждение 24,54 млн. евро или второто по размер в проценти – 32 на сто от общите приходи от всички дейности за текущата година. Кандидатът обеща и най-малък паричен обем от инвестиции за срока на концесията - 608 млн. евро. 

Извън финансовите параметри, оценената най-високо оферта от Министерството на транспорта, единствена предлага в хода на концесията намаляване и "конкуретни" летищни такси на летище София.