Капитанът на националите Ивелин Попов обяви оттегляне от отбора на пресконференция преди утрешния мач с Чехия - последен от евроквалификациите. Попов заяви, че двубоят с чехите ще му бъде последният с екипа на България.

„Надявам се да започна от първата минута, защото обявявам, че утре ще ми е последният мач за националния. Изчаках да се класираме за баражите и успяхме - през Лигата на нациите. 32-годишен съм, 90 мача и 12 години... винаги съм бил част от националния отбор. Трябва да се смени поколението”, рече Попето.

Снощи селекцията ни получи шанс за Евро 2020 през баражи от Лигата на нациите идната пролет - Финландия се класира и ни отвори възможност. Попов обаче не смята да играе през март.

"Аз съм бил 12 години тук, играл съм с много поколения. Играл съм в много квалификации, сега давам път на младите, за да се докоснат те до това нещо, продължи играчът на руския "Ростов". - Аз съм на 32 години, дори да отидем на Европейско, нищо няма да се промени. Няма да гоня ново и на 42 години да се питам дали ще ме викат в националния. Извървял съм моя път, постигнал съм всичко с много труд. Благодарен съм на всички треньори, на президента Борислав Михайлов за всичко, което е направил. Като капитан се извинявам от името на целия отбор, че не успяхме да сбъднем мечтата му и да се класираме. Дано младите отидат. Все пак играят добре, вчера победиха, гледам, че има раздвижване при тях, нека им се дава път."

С последното Попов имаше предвид снощното 3:0 за младежите срещу Полша също в евроквалификация на стадион "Славия".

Тук се намеси селекционерът Георги Дерменджиев и каза, че ще опита да убеди капитана да играе поне в първия бараж и евентуално във втория - при победа. 

„Бил съм капитан при осем треньора. Избиран съм от селекционера или футболистите, така че старши треньорът и футболистите ще преценят кой ще носи лентата. Така е редно, а моят път беше трънлив, но го извървях, продължи юношата на "Левски". - За нищо не съжалявам. Имало е хубави победи над именити национални отбори, но имаше и много загуби. Пораженията болят и тежат. Трудно намираш себе си, след като падахме, но винаги намирах сили да се изправя. Има доста негативизъм при нас и се търсят двама да „обират пешкира”. Борислав Михайлов го стори след мача Англия, а сега ограничаваме избора им. Има момчета с характер, които искат...

12 години не изпуснах лагер - без почивки. Идвали сме да тренираме шест човека при Ивайло Петев, тъй като другите почиваха. Мисля, че времето е достатъчно. Гордея се, че добутахме нещата до бараж за Лигата на нациите. Всеки трябва да осъзнава кога е дошло времето за нещо такова. Така го усещам и се концентрирам върху клубния си отбор. Оставам най-големият фен на България. Направил съм трансфери от този отбор, благодарен съм. Идвал съм с контузии, но при мен няма оправдание. Пуснат ли ме - знаят,  може да не ми върви играта, но 90 минути ще тичам. Искам да има такива, които да са още по-дълго от мен с националния отбор. Това ще ми е мечтата."

Дали оставката на Борислав Михайлов му е повлияла?

"Боби Михайлов го познавам от 20 години и не повлия оставката му. С моето оттеглянето напрежението ще се намали. Тези момчета и треньор ще работят по-спокойно и ще покажат истинското си лице. В мача с Парагвай се видя, че има промяна. Оставете Дерменджиев да работи. Работил съм в Русия с най-добрите треньори, а това, което той ми казва, са ми го казвали и те. Въпросът е всички да слушат и да попиват, тъй като нещата иначе няма да се получат", отговори футболистът, който изкара години в Русия.

В последните седмици футболният свят заговори за Попето заради поведението му на мача България - Англия (0:6). На своя глава той отиде да преговаря с фенове да престанат с раситките си прояви. Британците специално отчетоха дейтвията на капитана.

„Честно да ви кажа обмислях след мача с Англия да се оттегля, но чаках да минат мачовете и отборът да е класиран за бараж. Сега гледате Кристиано Роналдо със Сари. Смениха го - не е доволен. Притеснително е, ако бъдеш доволен. С Чехия ме смениха... Бях недоволен, но не си мислете, че след като дам тази пресконференция ще си променя мнението. Един мъж трябва да си държи на думата - има някакви ценности в този живот”, рече Ивелин Попов.

„Аз съм действащ играч още, но с Дерменджиев се познаваме о 2005 година. Винаги е бил открит към мен и аз към него. Когато беше помощник в "Литекс", винаги ни е помагал. Говорил ни е като баща, давал ни е съвети, защото тогава бяхме луди глави. С него се познавам от 15 години", така ветеранът отговори той дали би приел да работи като помощник на Георги Дерменджиев.