Съветник на американския президент Доналд Тръмп препоръчал да се ограничи достъпът до разговора с украинския държавен глава, отключил сегашната процедура за импийчмънт на Тръмп, става ясно от показанията му пред Конгреса, публикувани вчера, предаде Франс прес.

Тимъти Морисън, специалист по Украйна в Белия дом, заявил пред Конгреса, че незабавно е разбрал, че телефонният разговор между Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски на 25 юли е от свръхделикатно естество.

Препоръчах да се ограничи достъпът до дословното съдържание на разговора, заяви Морисън. Същевременно той отбеляза, че в разговора не е установено нищо неправомерно или неуместно.

Показанията на Морисън "показват, че телефонният разговор на президента Тръмп на 25 юли с украинския президент Зеленски е задействал незабавно алармените звънци в Белия дом", каза председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф.

Вчера Камарата на представителите в Конгреса публикува стотици страници протоколи от разпитите при закрити врата на двама ключови свидетели във връзка с разследването за импийчмънт на президента Тръмп, отбеляза Асошиейтед прес.

Протоколите са от показанията на Дженифър Уилямс, специален съветник на вицепрезидента Майк Пенс за Европа и Русия, и на Тим Морисън - бивш старши директор по европейските въпроси в Съвета за национална за сигурност.

Протоколите показват, че постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сондланд е играл централна роля в усилията на Тръмп да накара Украйна да извърши политически разследвания като условие за отпускането на необходимата й военна помощ.

Показанията на Дженифър Уилямс повдигат въпроси какво е знаел вицепрезидентът Пенс за предполагаемото обвързване на разследването на Джо Байдън и сина му с военната помощ.

Показанията на Морисън ще засилят натиска върху Сондланд, който ще свидетелства публично в сряда, посочва ДПА.