Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отправи тежки критики към Корнелия Нинова и ръководството на БСП преди днешния пленум. Заседанието тече в момента и е свикано да анализира резултатите от местните избори.

"Червените" дебатират и по други теми, като например проекта за държавния бюджет за 2020 г. и вътрешни за БСП казуси.

Вижте най-важното от казаното от Сергей Станишев пред медиите преди пленума:

"Основният въпрос, на който трябва да си отговорим е защо през последните три години, в три последователни избора, въпреки тежкото износване и ерозия на ГЕРБ, хората не ни припознаха за по-добрата алтернатива. За това има нужда от загрижен разговор и задълбочен анализ. Ако за пореден път, както стана след загубите на парламентарните и европейските избори, проблемите се заметат под килима, не ни очаква нищо добро на следващите избори.

- БСП оцеля през прехода, защото се социалдемократизира и се обърна към модерността. Пое ясен европейски курс.

- основна причина за поредната загуба е политическият курс на ръководството.

"В последните години се осъществява цялостна подмяна на характера на БСП:

- от идейна и програма партията се превръща в лидерска.

- от демократична се трансформира в авторитарна.

- от партия на разговора става партия на диктата на ръководството.

Всички тези тенденции намират отражение в обществото. Защото начинът, по който управляваш вътрешните си отношения е индикативен за начина, по който ще управляваш страната. Как ще бъдеш алтернатива на ГЕРБ, след като ги имитираш? Как ще гарантираш свободата на медиите, след като всеки критичен глас и различно мнение в БСП се демонизира и се обавява за подмолна дейност?

Ръководството позиционира БСП не като лява и прогресивна, а като консервативна, традиционалистка и патриотарска партия.

За мен, като президент на ПЕС, е тревожна доброволната самоизолация на БСП от европейското социалисточеско семейство.

Всички тези тревожни тенденции изискват задълбочен, откровен и критичен разговор. Като слушам изявите от ръководството, не съм оптимист за способността и желанието му да води такъв разговор."

Пленумът

С кворум от 115 души започна пленумът на БСП, предаде агенция "Фокус". Форумът е разширен, на заседанието присъстват кметове от партията и общински съветници. По първа точка от дневния ред заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори.

Проф. Румен Гечев пък представя алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г. Основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси; социален сектор и здравеопазване.

Членовете на Националния съвет се очаква да вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-ия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години.

Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията. След промените в устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП.

Докладът на Кирил Добрев

"Входът на БСП за местната власт е през областните градове", отчете в доклада си Кирил Добрев.

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели 24, както и 4-те областни града - Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата отиде на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 9 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Млаост".

През 2015-а БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един. За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев днес.

Добрев не подмина и критиките на вътрешната опозиция към ръководството на БСП, като се обърна към тях с ирония:

"Благодаря и на всички мои съпартийци тук и по места, които нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната. Вие успяхте да поддържате в кондиция всички онези кандидати, заедно с техните организации и предизборни щабове, за да постигнат този резултат, който днес имаме."