Асоциацията на европейските журналисти – България настоява финансовият министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от телевизията на левицата БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката.

В петък Горанов се ядоса от въпрос, зададен от журналистите, по отношения на предложените нови правила за болничните и заяви първо, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това се обърна към Стоичкова, че "ще им спрат парите", очевидно визирайки намалената партийна субсидия.

"Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им", посочват от АЕЖ. 

Ето какво пише още в позцията на журналистическата организация

"Заплахите към журналисти: правителствена политика?

Заплахата от Горанов към журналистката от БСТВ Нора Стоичкова за спиране на парите е директен опит за цензура и е абсолютно недопустима. Тя идва и след подобно поведение от страна на премиера Бойко Борисов, който тази седмица, по време на връчването на икономически награди обяви, че наблюдава карикатурист, който го рисува, визирайки очевидно Христо Комарницки. 

След втория тур на местните избори Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, подразнен от въпрос на журналистката от Дневник Петя Владимирова. След първия тур пък Борисов реши да бойкотира Би Ти Ви. Учудващо, публична реакция от телевизията не последва.

Недопустим натиск над журналисти във Варна

Още един скорошен случай, говорещ за бруталния натиск, на който са подложени медиите в цялата страна, е този с варненската журналистка Елена Кирова, съобщават за друг случай от АЕЖ. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия "Черно море", след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия Bulgaria on Air, посочват оттам. Собственик на тази телевизия е групата около Химимпорт и ЦКБ, свързан с Холдинг Варна, който от своя страна притежава телевизия “Черно море”. 

Интервюто Елена Кирова никога не е излъчено, а версиите на отговорните лица във варненската и софийската телевизии, както и на ръководни лица в ГЕРБ – Варна сериозно се разминават. 

Според самата Кирова “прегрешението” й е, че е питала Портних относно публикации в израелски медии, според които негово служебно посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият й неудобен въпрос е бил за реконструкцията на прословутия булевард “Васил Левски” в морската столица. 

"Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за условията, в които работят регионалните журналисти. Една “грешна” стъпка, засягаща интересите на собствениците им, зависими от властта е напълно достатъчна, за да загубят работата си", посочват от АЕЖ.

И призовават Bulgaria on Air да публикува в неговата цялост интервюто на Кирова с Портних.

От журналистическата организация припомнят и скорошно публично изказване на Горанов - за необходимостта от баланс между лошите и добрите новини, обръщайки се с похвала към новите собственици на Нова тв.

В обобщение, от АЕЖ настояват за:

"Извинение или оставка на министър Горанов;

Излъчване на интервюто с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air;

Извинение или оставка на варненската общинска съветничка Марица Гърдева заради обидния й коментар към журналистите, публикуван във фейсбук;

Ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от  страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ."

Цялата позиция на АЕЖ четете ТУК