Братът на т.нар. българска "крипто кралица" Ружа Игнатова - Константин Игнатов, се е признал за виновен пред съд в САЩ по обвинения в пране на пари и измама, чрез създадената от него и сестра му валута "OneCoin"", съобщава BBC. 

Ружа Игнатова беше обвинена в практическо създаване на финансова пирамида за близо 4 милиарда долара през март на тази година. Малко по-късно обвинен беше и нейният брат. Според прокурорите двамата са основали компанията "OneCoin" за измамна търговия с криптовалути, която по своята същност приличала на т.нар. "Схема Понци" (бел. ред. - финансова операция, която изплаща на старите инвеститори в продукта от парите, които идват от новите инвеститори. Името идва от Чарлз Понци, американец от италиански произход, който през 20-те години на 20 век създава незаконен бизнес модел, посредством който краде милиони от своите инвеститори.)

Самата Игнатова не е се е появявала публично от близо две години и към момента местоположението й е неизвестно. Компанията "OneCoin", базирана в София, продължава да работи и да твърди, че не е участвала в никакви схеми. 

Според информацията на BBC - Константин Игнатов е подписал споразумение с прокуратурата на 4 октомври. До документът достъп е получил журналистът от изданието Inner City Press Матю Ръсел Лий. По неговите собствени думи - Игнатова му е споделила в частен разговор, че има подкрепата на "богат и властен руски гражданин", но не е пожелала да спомене конкретно име. 

Според текста на документа - в замяна на признанието си Игнатов няма да бъде преследван за други престъпления, различни от данъчни нарушения.  В споразумението е записано, че сътрудничеството на Игнатов с властите може "да разкрие дейности на лица, които могат да използват насилие" срещу него или семейството му. 

Такава формулировка предполага, че българинът може да кандидатства програмата за защита на свидетелите в САЩ и да властите да му осигурят нова самоличност. Към момента той все още няма присъда, но реално е изправен пред 90 години затворза ролята си в измамата. 

В опит да се спаси от продължително наказателно преследване и още по-голяма присъда Игнатов е свиделствал и срещу сестра си Ружа Игнатова. Той разказал пред властите как сестра му го помолила да й купи самолетни билети до Австрия и Гърция и как наричала критиците на OneCoin - "хейтъри". Освен това тя много се страхувала, че някой близък до нея човек може да я издаде на ФБР. 

Въпреки това малкият брат е бил категоричен, че не е чувал сестра си след изчезването й. Той дори наел частен детектив, който да я издири. 

Според Джейми Бартлет - водещият разследването, Игнатов се чувствал предаден и излъган от сестра си и за него не било учудващо, че младият брат се обръща срещу Игнатова. 

Историята на една многомилиардна пирамида

Истината е проста - OneCoin е фалшива криптовалута, която Ружа Игнатова и нейният брат Константин, германски граждани от български произход, започват да продават в цял свят. Но не като като криптовалута - офшорните компании на Игнатова, регистрирани в Дубай и Белиз, всъщност продават пакети с "образователни материали" на стойност от 100 до 118 000 евро. В пакетите освен изплагиатствани образователни текстове има и специални "жетони", с които може да се копаят OneCoin. Поне на теория.

Компаниите на Ружа Игнатова имат сървъри в България и Хонконг. Те обаче не поддържат реална криптовалута, а са просто прикритие за класическа пирамидална схема.

OneCoin няма абсолютно никаква стойност. Всеки, който купи "пакет", след време получава комисионна, платена от следващите, купили пакет. 

Разбира се, за да могат да продадат идеята, за кратък период човек, който има OneCoin, може да ги заменя за евро - но само до определена сума. След известно време услугата блокира напълно.

Игнатова, по всичко личи, е била лицето на пирамидалната схема - тя обикаля светски събития, конференции, дава съмнителни интервюта за съмнителни ИТ издания, и се титулова Cryptoqueen ("криптокралица") във Фейсбук, където агресивно рекламира OneCoin. 

Константин Игнатов според американската прокуратура е реалният лидер на схемата. Миналата седмица той бе арестуван на летището в Лос Анджелис.

Едно от основните доказателства на американското обвинение е поредица имейли между Игнатов, Игнатова и техния трети партньор и съосновател на OneCoin - Себастиан Грийнууд.

"Както си ми казвал, тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора", пише Константин до Грийнууд през 2016 г.

Игнатова пък разкрива своя план за в бъдеще пред Грийнууд:

…вземаш парите, бягаш и обвиняваш някой друг за това.”

Всъщност Ружа и Константин са родени в България, но се преместват в Германия на ранна детска възраст и израстват там. Това обаче не ги спира да направят офиси и да поставят сървър в България.

През януари миналата година по искане на германската прокуратура, родните ни власти обискират офисите на OneCoin у нас. Междувременно разследвания, обиски и дела срещу OneCoin текат в десетки държави - Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Финландия и много други. Засега успех е имало само в Китай, където местната прокуратура е успяла да възстанови 268 млн. долара от финансовата пирамида.

Според американската прокуратура измамниците от OneCoin са се сдобили с близо 3 милиона потребители от цял свят. Присвоили са 3,8 млрд. долара, или около 3,3 млрд. евро в периода 2014-2016 г.