От днес Перник влиза във воден режим. В града няма да имат вода 14 часа в денонощието. Причината - пресъхването на язовир „Студена”, който е единственият питеен източник за 100-хилядния град. Водата е 5 пъти по-малко от капацитета на язовира. От 25 милиона кубика са останали едва 5 милиона.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви, че ще сезира прокуратурата за водната криза в Перник. По думите му още в началото на годината е имало прогнози, че тя ще бъде сушава, това е било червената лампичка, но мерки не са били взети. Месеци наред оттокът от язовир „Студена" е надвишавал многократно притока и въпреки това до началото на ноември не е било спряно водоподаването за промишлеността, каза кметът, цитиран от БНР. Той ще настоява и за проверка да действията на местното ВиК дружество и какво отношение има то към кризисната ситуация.

Управителят на ВиК Иван Витанов категорично отрича язовирът да е източван и твърди, че заради големи загуби на вода по старата канализация е имало предложение за режим още през октомври, но отговор от общината (тогава управлявана от Вяра Церовска от ГЕРБ, която в последствие загуби изборите - б.р.) дошъл месец по-късно.

Как се стигна до този воден режим

През годините обемът на валежите е бил почти като този през 2019 г., но не се е стигнало до режим на водата, показват данни на експерти. Сухи години е имало и назад във времето, но само през 1993 г. , или преди повече от 26 г. градът е бил подложен на воден режим. Освен това питейно-битовите язовири винаги трябва да дават приоритет на питейните нужди, но в случая това не е съвсем така.

Обяснението, което се предлага, е суша - каквото не е имало от години.

Досегашните местни власти (след втория тур на местните избори Перник има нов кмет) обясняват всичко с игрите на природата, като липсата на дъжд и причината за тежката криза.

Според управителя на ВиК-Перник Иван Витанов причината е дългото и силно засушаване. 2019 г. е най-сухата от 1993 г. насам, обяснява той пред бТВ. Витанов отрича да е имало източване на язовира.

Още от началото на 2019-а нивото на язовира било по-ниско от половината – 12 милиона кубика. Ремонт на стената на язовира, която е силно напукана и откъдето има допълнителни загуби, започва през 2017 г. Вместо да приключи до 2018 г., срокът се удължава до края на тази година. Извършва се от италиански водолази.

През юли 2017 г. беше даден тържествено и с много обещания стартът на ремонта на язовирната стена на "Студена". Снимка Веселин Боришев
 
От ВиК -Перник все чакали да завали, по думите на Витанов 5 месеца се надявали "да се смили Господ и над нас и да завали".

Сушата ли е наистина виновна?

От бТВ обаче правят проверка за количеството на валежите през въпросния период и колко сушава е била годината в сравнение с предходни.

"В никакъв случай не мога да кажа, че 2019 г. е най-сухата година. Значително по-суха е била 2000 г. 2001 г. също е по-суха година. За мен 2019 г. в сравнение с други близки такива, е по-скоро нормална година", казва Лилия Бочева - ръководител отдел "Метеорологични експериментални данни" – НИМХ.

Данните показват, че в далеч по-сухи години воден режим в Перник не е имало. От института са направили проучване за снеговалежите, по-малко ли е снежната покривка в последните години.

Няма голяма разлика в процентите за 2011-а и и 2019-а, но през 2011 г. не е имало воден режим в Перник. 

"Не можем да говорим със сигурност за някакви трайни тенденции към момента", поясни Бочева.

Графики бТВ

А некачествената ВиК мрежа?

Аврам Радев има 65-годишен опит като хидроинженер. 4 години е наблюдавал язовир "Студена". Според него валежът не може да е причина за кризата.

Причината за него е в старата водопреносна мрежа и загубите от над 70%.

"Режимът на Перник е, защото течовете, които са денонощно, отиват в почвата и изчерпват язовира, горкият язовир и той е изтощен. Според него всички по веригата са виновни. Които без рехабилитация са позволили водата да отива в земята", е неговото обяснение.

Питейният язовир се ползва и за промишлени цели. А реакцията за спирането на водата към предприятията "Стомана индъстри" и "Топлофикация – Перник" едва през ноември – е закъсняла, според инженера.