Русия предаде на Украйна трите нейни военни кораба, задържани в Керченския проток преди година, предаде ТАСС, цитирайки руското външно министерство. 

"На 18 ноември се състоя предаване на украинската страна на три кoраба на ВМФ (военноморския флот) на Украйна, кoито през ноември 2018 г. нарушиха границата на РФ (Руската федерация) в ход на преднамерена провокация на Киев в райoна на Керченския проток и бяха задържани от руските правоохранителни органи", се казва в съобщението на министерството.

"Руската страна възнамерява и занапред решително да пресича всякакви провокации на своите граници, в тoва число с цел да осигури безопасността на корабоплаването в съответстние с руското законодателство, двустранните дoговори и други приложими норми на международното право", заяви също руското дипломатическо ведомство.

То уточнява, че корабите са били задържани цяла година като веществени доказателства в наказателното производство срещу задържаните им екипажи.

"Бихме желали още веднъж да подчертаем, че действията на киевските власти, дали заповед на своите военнослужещи за осъществяване на провокационни действия през ноември 2018 г., са престъпление не само срещу суверенитета на РФ, но и срещу украинските граждани, които съзнателно са изложили на опасност и са ги тласнали към извършване на правонарушения", се казва още в изявлението.

По-рано източник от руските органи на реда каза, че предаването на двата катера и един влекач ще отнеме няколко часа край нос Такил.

ТАСС отбелязва, че новите украински власти разследват законността на решението на бившето ръководство на страната, с което корабите са били изпратени в Керченския проток между Черно и Азовско море.

Зам.-министърката на външните работи на Украйна Елена Зеркал съобщи във фейсбук, че корабите "Никопол", "Бердянск" и "Яна Капу" вече плават към Одеса и че екип на украинското външно министерство заминава за Хага, Холандия, където в четвъртък започват изслушванията в арбитражно дело пред Международния съд на ООН по морско право по жалба на Украйна за "нарушаване на имунитета на три украински военноморски съда и на 24 членове на техните екипажи".

При пленяването на корабите на 25 ноември м.г. на борда им се намираха 22 моряци и двама служители на украинската служба за сигурност. Всички те бяха арестувани по обвинение в нарушаване на държавната граница на Русия. През септември тази година моряците бяха прехвърлени в Украйна като част от размяната на затворници между Москва и Киев, припомня руското издание "Взгляд".

То цитира руски официални представители, между които Константин Косачов, председател на комисията по международни въпроси на горната камара на парламента, според които връщането на съдовете е жест на добра воля, който Москва прави с разбирането, че такива инциденти повече няма да се повтарят.