Подлезът на бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Й. Гурко“ в столицата събира отново погледите на десетките минувачи, след като заблестя чист от множеството драсканици и нерегламентирани графити, дело на неизвестни засега хулигани.

Мястото, станало популярно с изображенията на младите надежди на българския спорт, изрисувани по повод избора на София за европейска столица на спорта – 2018 г. се бе превърнало в поредното обществено пространство, поругано от спрейовете на уличните вандали.

Резултатът от проявите им бяха напълно унищожените рисунки, представящи шампионите ни във фехтовката и спортното катерене – Йоана Илиева и Петър Иванов.

Безброй други съзнателно нанесени „тагове“ по останалите изображения, бяха направени явно, за да дискредитират творбите.

Премахването на драсканиците от засегнатите рисунки е извършено изцяло ръчно, като това е бил единственият начин оригиналните рисунки под тях да останат непокътнати. Използвани са екосъобразни материали, щадящи повърхността на стените, както и околната среда.

Инициативата за почистването и връщането на красотата на художествените произведения в пространството, намиращо се на метри от Министерството на младежта и спорта е на Столичния инспекторат.

С действията си инспекторите, отново дават възможност на гражданите, ползващи подлеза да се радват на чистите ликове на шампиони като Алберт Попов, Антъни Иванов, Мирела Демирева, Даниел Асенов и др., както и да са горди с техните постижения.

Под името "ИZчистване" Клуб Z стартира инициатива за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. Столичният инспекторат е наш партньор в инициативата.