Иран подкупвал агенти на САЩ, за да увеличи влиянието си в Ирак. Това е едно от заключенията в статии на американския вестник "Ню Йорк таймс" и разследващия сайт "Интерсепт", които са получили 700 страници секретни документи.

Предполага се, че те принадлежат на иранското разузнаване и че описват в детайли огромното влияние на Иран над съседен Ирак, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Това става в момент, в който в Иран се провеждат антиправителствени протести заради решението на Техеран да увеличи цената на бензина.

Документите показват усилията на правителството да засили влиянието си в съседен Ирак, включително като плаща на агенти, работещи за САЩ, да минат на "противниковата страна".

Материалите разкриват как Иран побързал да проникне в Ирак много бързо след изтеглянето на американските военни оттам през 2011 г. След това започнал да привлича на своя страна бивши информатори на ЦРУ в Ирак.

В един от документите дори се казва, че Иран започнал процес по привличане на шпионин дори в Държавния департамент, но не става ясно докъде са стигнали усилията в тази насока, пише "Ню Йорк таймс". Засега Държавният департамент не е коментирал разкритията.

Тези усилия произтичат от иранското становище, че наблюдаването на дейностите на САЩ в Ирак е от съществено значение за оцеляването и националната сигурност на Иран.

Архивът от секретни документи включвал стотици доклади и грами, написани основно през 2014 г. и 2015 г. от служители на иранското министерство на разузнаването и сигурността, които са били на мисии в Ирак. Това иранско ведомство се възприема като иранската версия на ЦРУ.

То често пъти обаче е засенчвано в дейностите си и влиянието си от Разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, създадена официално като независим орган през 2009 г. по заповед на иранския аятолах Али Хаменей, се припомня в публикацията.

В един от документите се представя в детайли "специалната връзка" на настоящия премиер на Ирак Адел Абдел Махди с Иран по времето, когато той е бил иракски министър на петрола. Според документите в действителност в Ирак повечето от важните фигури в политиката, армията или сигурността имали тайни връзки с Иран.

Документите показват още как и САЩ, и Иран са използвали Ирак като стратегически район за шпионски операции един срещу друг.

"Ню Йорк таймс" коментира, че от документите става също така известно, че иранските Революционни гвардейци и по-специално техните елитни сили "Кудс", оглавявани от иранския генерал Солеймани, определят политиката на Иран спрямо Ирак, Ливан и Сирия - три страни, на които Иран гледа като на критично важни за своята национална сигурност.

В Ирак по-специално служители на министерството на разузнаването и агенти на разузнаването на Революционните гвардейци работели паралелно и съобщавали разкритията си на централите си в Техеран, които ги обобщавали в доклади до Върховния съвет за национална сигурност.

В статията на "Ню Йорк таймс" като пример за иранската намеса във вътрешните дела на Ирак се посочва това, че по-рано този месец Иран се е намесил, за да попречи да се стигне до оставката на премиера на Ирак.

Популисткият шиитски духовник Муктада Садр е поискал през октомври от премиера да свика предсрочни избори в Ирак, за да се успокоят протестиращите. Садр е призовал основния си политически съперник Хади ал Амири да помогне за отстраняване от власт на Мехди.

Но на тайна среща в Багдад миналата сряда генерал Солеймани се е намесил. Той поискал от Амири и командирите на неговата милиция да продължат да подкрепят Мехди и той да се задържи на власт, показват документите.