Екологичната коалиция Green 10 призова Европейския парламент (ЕП) да отхвърли новата комисия, начело с Жан-Клод Юнкер. Те изразиха позицията си в отворено писмо до президента на ЕП Мартин Шулц. 

Опасенията на природозащитните организации за пренебрегване от страна на Европейската комисия (ЕК) на проблемите, свързани с околната среда, се потвърдили, след изслушванията на бъдещите еврокомисари, се твърди в документа.

В Green 10 се възмущават от структурата на новата ЕК, от нейната мисия и от избора на членовете й, които водели до крачка назад във вече поетите от ЕС ангажименти за устойчивото развитие, ефективното използване на природните ресурси, здравеопазването, качеството на въздуха, опазването на биологичното разнообразие и борбата с климатичните промени.

Още в средата на септември еколозите изпратили писмо до Юнкер, в което изразили притесненията си за състава и целите на новата комисия. Критиките им били насочени най-вече към енергийния комисар Мигел Ариас Канете, който е работил в петролния бизнес и екокомисаря Кармену Вела, която идва от страна с проблеми при прилагането на екологичното законодателство. 

Еколозите подчертават, че исканията и притесненията им не са отразени, а напротив - изтъкнати са някои много неубедителни аргументи срещу тях, като например, че няма нужда отговорността за устойчивото развитие да бъде възлагана на определен човек, защото това е отговорност на всеки.

"В най-добрия случай това е израз на много наивно мислене", отбeлязват от Green 10.

Друг проблем според тях е изопачаването на седмата Програма за действие за околната среда (7 EAP), защото само определени „подходящи“ нейни елементи трябвало да бъдат съблюдавани, според новата комисия.  Екоорганизациите смятат, че това е повече от неприемливо, тъй като 7 EAP е правно обвързващ ангажимент, договорен и приет от Еврокомисията, страните членки и ЕП преди малко повече от година.

Новоизбраният президент Юнкер не бива да пренебрегва тези правно обвързващи ангажименти или позицията на демократично избрания орган на ЕС, се подчертава в писмото. 

Green 10 припомня на членовете на ЕП, че според последното проучване на Евробарометър 95% от анкетираните граждани от страните членки на ЕС смятат опазването на околната среда за важно за тях лично и че е необходимо да се положат още усилия в тази посока. Коалицията твърди, че това е ясно доказателство за подкрепата от страна на гражданите на екологичното законодателство на ЕС и е призив за неговото изпълнение.

Природозащитниците настояват още ЕП да отхвърли новия състав на ЕК, освен ако не бъдат направени драстични промени в мандатите, наименованията на позициите и преразпределение на длъжностите.

"На ЕП трябва да стане ясно, че гражданите на ЕС и техните представители могат да приемат само такава комисия, която отдава нужното внимание и усилия за една устойчива околна среда, за здравето на хората и за така необходимата трансформация на европейската икономика", завършва писмото на Green 10.