Икономически България и Германия си приличат по две неща: и в двете страни започва да се усеща световната рецесия, започнала преди няколко месеца, и в двете на власт с най-много гласове са избрани консервативни правителства, които обаче управляват в коалиция с партньори. И тук приликите свършват.

Двете страни се справят със забавянето на икономическия растеж в момента по напълно противоположен начин.

Германия изля огромен поток пари в социалния сектор и това омекоти удара, който в момента немският бизнес понася от влошената конюнктура. В същото време само през последния месец българското правителство предложи промени, които удрят по джоба средния данъкоплатец – като потребителската такса за лекарски преглед на децата или отмяната на плащането на болничен през първия ден от боледуването. Какви са точните сметки зад тези промени така  и не стана ясно, за неплатения първи ден болест се разбра само, че бизнесът губи от болни служители по 180 милиона годишно и с предложената промяна ще спести поне 60 милиона. Спестените пари пък щели да отидат за такси за детска градина на деца от семейства с нисък доход. Доста неясна сметка, като се има предвид, че болестите на служителите не са постоянна величина, на базата на която да може да се заложи един постоянен разход. Какъв ще е ефектът върху социалната  и здравната каса от това де факто намаляване  на брутната заплата на служителите също никой не спомена.

Какво се случи в същото време в Германия?

Според статистиките обикновеният гражданин и данъкоплатец в Германия засега остава пощаден от кризата, като хората продължават масово да харчат пари за стоки и това забавя темповете на кризата. Парите за харчене пък са на лице заради серията от мерки, които правителството в Берлин през тази година взе в областта на социалните сфери.

  • Увеличени бяха детските, които в Германия се взимат от всички деца без оглед на дохода.
  • За последните две години бяха увеличени пенсиите на два пъти с по 3%.
  • Пенсионерите в Източна Германия получиха по-голямо повишение, за да се навакса иначе голямата разлика със западните пенсионери
  • Старческите домове получиха повече финансиране и се увиличиха заплатите на персонала, занимаващ се с възрастни и болни.
  • Студентите от семейства с нисък доход получиха по-високи стипендии.
  • Увеличена бе пенсията на по-възрастните жени, които са родили деца, но не са имали възможност да работят
  • На семействата с деца, които искат да си построят дом, се отпуснаха по-изгодни кредити.
  • Училищата получават повече пари за дигитално образование.
  • Болниците са с увеличен бюджет
  • Вдигна се базовият доход, освободен от плащане на данъци
  • Намалена бе здравната вноска на работещите за сметка на дяла, който внася за тях работодателят.
  • Решено бе да се отмени данък „Солидарност“, с който досега се финансираше изравняването на източните провинции със западните.

 

Разбира се, всички тези мерки предизвикват протеста на работодателите и на големия бизнес. Но според грубите сметки само от данъчни облекчения през тази и идната година в германците ще останат 7,5 милиарда евро повече, като тези пари ще бъдат изхарчени за храна, автомобили, пътувания, дрехи, строежи или застраховки, тоест целият бизнес в страната в крайна сметка ще получи тези пари обратно. Увеличението на детските пък е вкарало в семействата 2 милиарда евро, на пенсиите за възрастните майки – 4 милиарда.

Освен свободни пари, държавата стимулира бизнеса и по друг начин - вдигна се бюджетът на армията за обновяване на въоръжението, отпускат се премии за закупуване на електроавтомобили (което бе една от причините“Тесла“ да избере Берлин за своя първи европейски завод).

Според специалисти цялата сума, която голямата коалиция е отпуснала от бюджета по различни направления, надхвърля 20 милиарда евро.

Това са 0,6% от БВП на Германия за 2019 година. Според „Шпигел“ за тази година се е очаквал растеж от 0,5%, тоест без отпускането на пари от бюджета страната щеше да влезе в сериозна рецесия, хората да спрат да консумират и с това бизнесът да влезе в кризата много по-рязко и тежко, отколкото се случва в момента. Колко сериозно можеше да е положението вече се вижда от проблемите на индустрията, която разчита предимно на износ. Там кризата започна още в средата на годината и в момента масово се съкращават работни места. „Консумирането на продукти в момента спасява икономиката“, написаха и в годишния си анализ специалистите от „Алианц“.

Разбира се, отускането на бюджета няма да победи кризата, но ще я направи поносима за всички слоеве. При това Германия може да си позволи да направи тези подаръци и въпреки това да задържи бюджета си на така наречената черна нула, тоест без да прави дългове и дефицити.

България също се хвали със стабилен бюджет, но мерките, които взима за облекчаване на най-бедните като минималното вдигане на най-ниската пенсия и освобождаването от такси за детската градина на деца на семейства с нисък доход, в крайна сметка са за работещите, а не за бизнеса. Така че парите влизат и излизат отново от джоба на обикновения гражданин, той ще продължи да свива разходите си, така в бизнеса ще влизат по-малко пари и в крайна сметка потърпевш ще е и той.