Неуспелият кандидат за кмет на София от „Спаси София“ Борис Бонев ще държи да бъде зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), защото неговите избиратели трябва да имат представителство в местната власт. Това обясни самият Бонев в интервю за бТВ като за пореден път отказа да съобщи как е гласувал в избора за председател на СОС, при който беше избран Елен Герджиков от ГЕРБ. 

„Гласуването е процедурен въпрос. Партията, която е управляваща, е нормално да има председател. Вотът е таен, аз съм принципен човек.“, обясни Бонев.

По думите му да бъде обвиняван в колаборации или управленска подкрепа за ГЕРБ е абсурдно и управляващата партия знае, че няма как да получат тази подкрепа. 

„Обвиненията, че съм дал гласа си за Елен Герджиков и че съм му осигурил подкрепа, не са верни, понеже ГЕРБ и ВМРО си имаха мнозинство, с или без моя глас, независимо за кого съм го дал”, каза още той.

Но според общия им брой двете формации имат 31 съветници, а Герджиков беше подкрепен от 33-ма. Кандидатите на БСП и Демократична България – Милка Христова и Методи Лалов, бяха подкрепени от собствените си групи. Така се пита къде са отишли гласовете на Волен Сидеров и Борис Бонев. 

За да стане обаче Бонев заместник на Герджиков, трябва да бъде променен правилникът за работа за общинския съвет, защото той няма политическа група, а такова е изискването. В момента от „Спаси София“ са внесели промени, а днес ще се избира работната група в СОС за промяна на правилника. 

Прогнозата на Клуб Z е, че правилникът ще бъде променен, и Борис Бонев ще стане зам.-председател на Общинския съвет. Днес в интервю за "24 часа" председателят Елен Герджиков казва, че според него не само е възможно, но е и справедливо това да се случи, за да имат избирателите на Бонев адекватно представителство. Това навежда на мисълта, че е възможно и от ГЕРБ да подкрепят кандидатурата му за зам.-председател. 

Общинският съвет избра досега трима зам.-председатели - проф. Иво Петров от ГЕРБ, Милка Христова от БСП и Борислав Игнатов от ДБ. На днешното си заседание СОС най-вероятно ще избере Борислав Иванов - вторият влязъл от "Атака", който ще бъде издигнат от ВМРО. 

Кандидатът на „Спаси София“ обясни, че и на него също не му е било приятно ГЕРБ да имат мнозинство в общинския съвет. Но уточни - всеки е знаел, че Елен Герджиков ще бъде председател на общинския съвет, а всяка партия предпочела да се оцвети в цветовете на войната.

„Ще се разбере кой е една реална и кой - една фалшива опозиция.“

„Още от същото и Борис Бонев е изключението“, каза за себе си Бонев. 

От „Спаси София“ вече искат и оставка на шефа на столичния инспекторат, а отпреди това и ръководителя на столичния градски транспорт. И се надяват столичната кметица да ги чуе.