За какво му е на Бойко Борисов да става премиер на правителство, което няма как да бъде стабилно и което ще обединява поне три партии със съвсем различни интереси? Очевидно е, че рискът изглежда непремерено висок и дори всичко засенчващото его на Генерала няма как да не го отчете.

Ако погледнем смятаната за вероятна коалиция с Реформаторите и патриотите на Валери Симеонов, разликите по много въпроси са съвсем сериозни.

С Реформаторите ГЕРБ се разминава по темата "Южен поток" и за исканата от тях нова Конституция. 

Патриотичният фронт ултимативно иска по-евтин ток, по-високи доходи, да бъдат изгонени чуждите изедници, които държат ЕРП-тата. Стоят и проблемите с чисто националистическите послания за премахване на двойното гражданство, за образователен ценз и изпит по български на избирателите.

А не сме стигнали до топ проблема. Това е КТБ. 

Решението според специалистите не е нито чак толкова сложно, нито чак толкова трудно, както ни се представя. Но има два варианта на филма - #нямадаплатим или #всичкидаплатим. 

А сценаристите все още на са сглобили суровия материал. Изрязват се сцени, върху други се пускат множество филтри, трети направо се заменят от свръхреалистична анимация.

В очакване на суперпродукцията в прайм тайма върви друг сериал, който сам по себе си е забавен на публиката. Бойко е обиден на Реформаторите, че не го искат, Бареков става национално отговорен, а Волен спокойно може пак да отскочи пак до Варадеро (и да целуне ръка на Георги Близнашки, че е пак в парламента). 

На коляно се пишат сценарии за коалиция по германски модел, списъци с приоритети и национално отговорни програми. За повече интрига Реформаторите аха-аха да се разцепят.

Но накрая отговорът е КОЙ? 

КОЙ ще направи правителство. Защото който вземе властта, ще сложи ръка върху активите на КТБ. А именно това е големият залог в невероятния парламентарен ребус, сглобен на 5 октомври.

Какво бихте направили, ако имате страшно много пари - далеч над гарантираните от държавата 100 000 евро, в затворената банка? Най-добре е да си запишете час за среща пред резиденцията в Банкя и да се молите да не бъдете избутани от опашка разноцветни политици, предлагащи се за високи постове. Но вие сте богат, няма как да бъдете пренебрегнати. И е много вероятно да получите подкрепа и уверения, че ще си върнете парите. Какъв е проблемът, ако друг плаща!

ГЕРБ отдавна обяви, че е за оздравяване на банката, но Реформаторите многократно са настоявали да не се окажат данъкоплатците наказаните за шмекерията с КТБ. Всъщност по този въпрос позицията на блока е по-близо до тази на БСП, отколкото до голямата дясна партия от семейството на ЕНП. Не случайно от Столеницата много настояваха да се разсекрети стенограмата от юнските разговори за КТБ при президента, но не би. Вероятно и това ще стане един ден, но не сега. Така или иначе изборите минаха, социалистите си платиха и сега вече разпечатките не могат да им донесат политически дивидент.

А какво мислят за КТБ в Патриотичния фронт? След изборите от коалицията обявиха, че не искат да се харчат държавни пари за оздравяването й и че ако трябва да се наливат пари в трезора, то те трябва да дойдат от акционерите в банката. Дали тази декларация ще бъде отстоявана докрай при реалната възможност НФСБ и ВМРО да влязат в управлението, е доста съмнително.

Вариантът за правителство на малцинството с някакъв формален партньор на ГЕРБ и много по-важната негласна подкрепа на ДПС също е реалистичен. Движението е готово да крепи и ще крепи. Рискът е, че това ще си проличи веднага, ако не бъдат махнати хората на Сокола, разпределящи обществените поръчки и еврофондовете.

И е по-вероятно #всички да платим.