Днешното заседание на съдиите във ВСС - първото след монолитния двукратен избор на Иван Гешев, започна по забележителен начин.

Драгомир Кояджиков взе думата по първа точка: наглед скучния избор на ръководител на Районен съд-Златоград (където, освен че е само един кандидат, изобщо работи само един съдия). Той предложи да се прекрати процедурата, попита "може ли да има състезание с един кон" и без да посочва кои врагове от противниковия лагер визира, обяви, че прави процедурно предложение и поставя въпроса за дебати... 

Първа реагира най-явно критикуващата Иван Гешев - Атанаска Дишева, за да напомни на Кояджиков, че при десетки случаи са разглеждали кандидатури и процедури за различни административни ръководители, но на по-ниски нива.

Тя дори каза, че няма да коментира повода и причините, поради които сега се поставят такива "дебати". А Олга Керелска - напротив, след нея бе напълно конкретна - че това е откровена провокация срещу гласувалите против Гешев.

И двете върховни съдийки напомниха на Кояджиков (който е избран от квотата на БСП от парламента), че "тримата големи" са специфична процедура - при шефа на Златоград президентът нито има право на вето, нито го е упражнявал, което да даде повод на ВСС да преосмисля и да дискутира.

"Т. е. президентът няма правомощия към назначаване на административни ръководители на съдилища. Така че подобно говорене според мен е лишено от всякакво практическо значение и от смисъл. Няма да си позволя да коментирам защо се прави в момента", отбеляза Дишева.

На това Кояджиков - който бе сред инициаторите за даване на Лозан Панов на Инспектората през декември, м. г. - ефектно каза, че също ще гласува... против собственото си предложение за прекратяване на процедурата за шеф на Златоград. 

Той гласувал двата пъти за Гешев и сега просто искал да покаже, че "тази процедура с 1, 2 или 12 кандидати трябва да се развие по същество".

"И не намесвайте президента, за президента дума не съм обелил", измъкна се Кояджиков.

Той искал да покаже, че все става въпрос за избор на административен ръководител. След което направи следното правно съждение:

"А дали е главен прокурор или председател на районен, окръжен, апелативен съд – то е все едно."

Намеси се Лозан Панов, който първо благодари на Кояджиков, че е "успял да се събуди". Тъй като и при двата избора на Гешев той гласува недвусмислено за него, но без дума да обели.

Двете процедури нямат общо като правила, напомни и Панов, а Дишева допълни, че при тримата големи има обвързана компетеност с президента - от която възможност той се е възползвал.

Кояджиков ѝ благодари за урока, като каза, че тезите, които са изложили (противниците на Гешев) в четвъртък, са несъстоятелни и това искал да покаже. 

След което се изцепи по адрес на Дишева:

"Ще ви помоля, като гласувате, без страх да го правите."

Лозан Панов се намеси:

"Аз съм впечатлен от смелостта на г-н Кодяжиков и на 24 октомври, и на 14 ноември и се радвам, че сега - на 19 ноември, той проявява тази смелост."

И третата върховна съдийка, която гласува против Гешев - Цветинка Пашкунова, коментира, че е абсурдно да се сравняват процедурите за главен прокурор и за районен съд.

- Аз не съм за прекратяване – просто да видя становищата ви – как се развиват становищата - подметна Кояджиков.

- Е, видяхте ли го? - попита някой от залата.

- Да, видях и съм доволен - завърши съдията, който идва от Апелативния спецсъд.

На негова страна се включи само Вероника Имова от квотата  на ГЕРБ, с която традиционно действат в съвършен синхрон. Да, било съвършено ясно, че няма общо между двете процедури, но използва случая да се обърне към "всички", че...

"...за ВСИЧКИ трябва да е ясно, че възможността - дори за тримата големи, да участва само един участник, само един кандидат, е равнопоставена за всички процедури. Не само за административни ръководители, но и за тримата големи", ясно показа каква е била "целта на занятието" Имова.

След укротяването на страстите все пак единственият кандидат Динко Хаджиев бе избран за шеф на РС-Златоград без сътресения с 13:0.