Предложението на коалиционния съвет работниците да плащат първия ден от болничния си няма да види бял свят.

Такъв ангажимент пое премиерът Бойко Борисов, стана ясно от изявлението му пред медиите в рамките на поредната му обиколка по обекти из страната. 

Както е известно, без да е имало обсъждане в тристранния съвет или без да е залегнало в бюджетните закони за 2020 година, ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха служителите, а не работодателите, както е сега, да поемат първия ден от болничния си лист. Това предизвика вълна от обществено недоволство, а двата най-големи синдиката - КНСБ и "Подкрепа", обявиха стачна готовност.

"Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите – затова няма да го входирам", даде заявка днес Борисов.

Но пък призова хората да започнат да проявяват нетърпимост към онези, които злоупотребяват и си вземат фалшиви бележки от доктора.

"Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като си вземе така болничен – от нашите пари взема, посочи Борисов. - Ние в България не можем да сложим полицай на всеки, който излиза в болничен. Масово се лъже – "днес съм вече по-добре, вчера пих нурофен, аспирин....", допълни Борисов.

Стъпвайки на това, че анонсираната от ГЕРБ и ОП на пресконференция в парламента непопулярна мярка все още не е облечена в конкретни текстове, Борисов попита с ирония журналистите: "Кои промени? Вие видели ли сте ги тези промени? Нека сега да ви обясня, за да спра всякакви спекулации."

"Това, което синдикатите знаят, е, че в тристранка ще търсим мерки. До този момент не само че няма входирано предложение, а и няма да има", даде заявка.

И посочи, че всъщност синдикатите били във "възторг", защото "минималната пенсия става 250 лева". "Отколешна мечта. Колегите от "Обединени патриоти" настояха, а ние приехме – приходните агенции са работили добре, икономиката върви добре, индустрията върви добре – можем да си го позволим. Имайте предвид, че това са над 270 милиона на година", посочи Борисов.

Но пък изрази притеснение (пак с ирония) за гръцката икономика, особено тази в Северна Гърция, която сега се захранвала от българските туристи, в т.ч. и "болни":

"Толкова много българи отиват в петъка, или пред празника, или не се връщат, че аз се опасявам, особено в Северна Гърция, да не се вдигне масов протест на хотелиерите."

На финала Борисов даде заявка, че макар да не може да се сложи полицай до всеки болен, темата с фалшивите бележки ще влезе в дневния ред на държавата и ще се работи съвместно със синдикатите и бизнеса. По думите му имало хора, които си вземат мним болничен, за да работят "на черно". "Дори и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати", посочи.