„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който протака и спазва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията. Четете внимателно и там ще си отговорите.“

Така президентът Румен Радев отговори на въпроса кога ще издаде указ за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев. Той беше повторно гласуван и избран от Висшия съдебен съвет, след като президентът върна и не подписа първия път указа за неговото назначаване.

"Издигането само на един-единствен кандидат не само че лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор", аргументира се тогава Радев.

А днес в отговор на въпроса кога е този обозрим срок, президентът отвърна:

„Когато реша.“

В член 129, ал. 2 на Конституцията се казва: 

„Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.“

Но не е даден конкретен срок за издаването на президентския указ.

Попитан дали ще иска тълкуване от Конституционния съд, президентът отново посъветва да се чете Конституцията. 

Румен Радев посочи, че сам се е обърнал към ВСС, след като е върнал избора на Иван Гешев. Но по думите му те „не са го изпълнили по най-добрия начин“.