Нов зам.-председател, постоянни комисии и работна група за нов правилник на Столичния общински съвет гласува "малкия парламент" в София днес.

Новоизбраният заместник обаче не е независимият Борис Бонев, тъй като за това първо е нужна промяната на правилника. Вместо това общинските съветници подкрепиха почти единодушно - с шепа въздържали се - Борислав Иванов, влязъл от "Атака", но сега част от групата на ВМРО в Съвета. 

Редакция на правилника пък бе посочена единодушно като приоритет - както от управляващите, така и от опозицията. В проекта за решение на ГЕРБ бе заложен срок до два месеца за работната група да предложи промени, но от опозицията поискаха по-къс срок.

"Тази работна група трябва да работи интензивно, да се посочи ясен срок и да не се отлага във времето. Това е първата стъпка, с която ще покажем, че сме готови да направим промяна в София", посочи Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България".

И посочи, че досегашният правилник страда от структурни проблеми, и съдържа материя, която вече е изяснена в закона за местното самоуправление.

Председателката на групата на ГЕРБ Малина Едрева посочи, че трябва работната група да си постави срок. Започна кратък дебат-сдърпване между ГЕРБ и ДБ, чиято цел изглеждаше по-скоро да се "напомпат мускули" от страна на управляващите. 

"Ясно е колко е важна тази промяна на правилника, съгласен съм, че трябва да си поставим ясни и амбициозни срокове. Съгласен съм и с Едрева, че работната група трябва да представи този план за действие", коментира пък независимият Бонев в единствената си реплика за деня.

В крайна сметка бе решено, че правилникът трябва да е готов до 31 декември тази година, а после да се подложи на обществено обсъждане. Оставен да виси беше въпросът дали гражданите ще бъдат допускани до заседанията на Съвета. В момента те могат да посещават комисиите, а сградата на общината няма обем за широк граждански интерес към редовните заседания.

Председател на работната група ще е Силвия Христова от ГЕРБ, а Ботьо Ботев ще е неин заместник. Милка Христова и Диана Томова ще представляват БСП, Методи Лалов и Иво Божков - ДБ, Карлос Контрера и Михаил Петров - ВМРО, а Борис Бонев - сам себе си като независим.

Съставът на постоянните комисии

Набързо и без дебат бяха гласувани вече обсъдените на председателски съвет постоянни комисии на СОС. 

Очаквано, всички без две са председателствани от ГЕРБ. Комисията по обществен ред и сигурност обаче ще бъде водена от новия зам.-председател от "патриотите" Борислав Иванов, а един от заместниците му ще е Карлос Контрера от ВМРО. Контрера ще е и председател на комисията по транспорт и туризъм.

Бившият кандидат-кмет Борислав Игнатов ще е в комисията за устройство на територията, архитектурата, достъпната среда и жилищната политика и в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Опонентът му Борис Бонев ще е с него в комисията за устройство на територията, както и в транспортната комисия и тази за противодействие на корупцията в общината.

Там пък ще е заедно с третия бивш кандидат-кмет Волен Сидеров, който освен, че ще бори корупцията, ще е член и на здравната комисия и тази за околната среда.

Приоритетите на опозицията

Природен парк "Витоша" е застрашен от реална опасност да бъдат изключени територии от него, заяви Методи Лалов от "Демократична България", заради заповед от министъра на околната среда и водите, която е оттеглена, но така не може да бъде преборена в съда. От ДБ обявиха, че са приготвили позиция по въпроса, и ще предложат целият СОС да я подкрепи на следващото си заседание.

"Десет декара земя ще бъдат взети от парка и ще бъдат върнати на хора, които евентуално могат да ги застроят. Не казвам, че собствеността на гражданите не трябва да бъде уважавана, напротив, тя е неприкосновена според Конституцията. Но общественият интерес изисква там, където има нужда от публични площи, а парк "Витоша" е така, да не се вземат парчета земя. Има как да бъдат обезщетявани тези собственици", обясни Лалов.

По-късно от ДБ пуснаха пълната си декларация във Фейсбук:

От БСП пък взеха отношение към новината вчера, че пореден изпълнителен директор на "Топлофикация София" е подал оставка по "лични причини".

"Наложително е да се свика спешно изслушване на ръководствата на Топло София от инженерната, стопанската комисия и комисията по финанси и бюджет", заяви председателят на групата на левицата Калоян Паргов. "Те трябва да изслушат наздора и управителното тяло с оглед моментното състояние, готовността за отоплителния сезон, причините, довели до тази оставка."

Според него мотивите за оставката на Кремен Георгиев не са "само лични", и е нужен финансов одит на дружеството предвид размера на дълговете - над 800 млн. лв. И че е нужно следващото ръководство на общинското дружество да бъде избрано с конкурс. Лалов коментира отделно, че ДБ са съгласни с нуждата от проверка на всички общински дружества, като например и Центъра за градска мобилност, като отбеляза, че общите дългове са близо до годишния бюджет на общината.

Технически проблеми, стъклени бутилки и шегички

Гласуването във второто заседание се проведе с вдигане на ръка, а не с обичайната електронна система. Клуб Z научи, че проблемът не е технически, а човешки - новите общински съветници не се оправят добре с техниката. Част от тях ще тренират "на сухо" след заседанието.

Лалов се възмути и от глъчката в залата, както и прекомерните шегички и закачки, подмятани от останалите общински съветници по време на изказвания. 

"Това не е отношението, което заслужават българските граждани. Отношението видно е такова - ние не вършим сериозни неща. Нашето не е такова", заяви той.

А в края на заседанието Тома Белев от ДБ се оплака, че са раздадени пластмасови бутилки с вода на общинските съветници - трябвало да са стъклени, за да не се изхвърля еднократна пластмаса. Ще се постараем за следващото заседание, обеща председателят Елен Герджиков. То ще е на 2 декември.