Талибаните освободиха двама западни заложници в замяна на трима военни командири, съобщи "Би Би Си". 

Американецът Кевин Кинг и австралиецът Тимъти Уийкс са професори, които преди три години бяха отвлечени край Американския университет на Афганистан в Кабул.

Афганистанските власти съобщиха, че целта на сделката е да се стартират преговорите за помиряване с талибаните.

Президентът Ашраф Гани обяви миналата седмица, че решението е било "трудно, но важно" и е "хуманитарен жест".

Това обаче означава, че на освобода ще бъде пуснат Анас Хакани - водеща фигура на военната групировка "Хакани". По-възрастният му брат Сираджудин е лидер на фракцията и е заместник лидер на талибаните. Затова Тримата терористи бяха изпратени в Катар, където талибаните разполагат с политически офис.

Не се знае каква ще бъде съдбата на десетимата афганистански войници, които талибаните освободиха като част от сделката, предаде "Ню Йорк Таймс".

Какво се случи с професорите?

Двамата професори бяха заловени от засада, докато напускаха кампуса на университета през август 2016 г. Те се появиха във видео, публикувано през януари 2017 г., в което молиха Тръмп да постигне споразумение за освобождаването им.

Във вторник източник от талибаните в Южен Афганистан съобщи на "Би Би Си", че професорите са били предадени в провинция Забул в 10 часа местно време.

Според полицейски служител, който е участвал при размяната, преди това е било проведено 48-часово примирие. След това мъжете са били отведени от американски хеликоптер.

Състоянието им остава неясно, но преди седмица Гани отбеляза, че "тяхното здраве се е влошавало по време на задържането им от терористите".

Американският университет на Афганистан публикува изявление, в което обяви, че "споделя облекчението на семействата на Кевин и Тимъти и се надяваме да предоставим подкрепа на двамата мъже и семействата им".