Новият електромобил на Volkswagen - ID.3 - ще се произвежда за 40% по-малко пари от досегашния e-Golf, обяви главният изпълнителен директор Херберт Диес, съобщи Digital Trends.

Причината е, че оригиналният електрически Golf е преработка на автомобил с двигател с вътрешно горене, а новият е изцяло оптимизиран за електрически. В допълнение той използва и по-добри батерии.

Производството на ID.3 започна на 4 ноември тази година, когато германската канцлерка Ангела Меркел лично посети завода. Концернът има амбицията да продаде 22 млн. електрически автомобила до 2028 г. Новият завод в Цвикау произвежда само електромобили, което също е спестило пари. Фабриката ще произвежда по 330 хил. коли годишно след 2021 г.

В резултат на това стартовете цена ще е около 33 хил. долара. От VW обаче ще се стремят тя да падне до 22 500 долара в следващите години. Високопроходима версия на автомобила ще се предлага скоро и в САЩ.

За сравнение e-Gold започна да се продава за близо 40 хил. долара базова цена. Сега обаче струва 32 хил. долара.

Електромобилът ще е с еквивалентен на 200 конски сили двигател, с три варианта на батериите, предлагащи от 330 до 550 км пробег с едно зареждане.