Главният прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващата коалиция ГЕРБ/"Обединени патриоти" за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Той ще трябва да довърши мандата на предсрочно освободилия поста Пламен Георгиев.

Това обявиха съвместно в парламента представители на двете формации съвместно с "Атака". За целта в сградата на парламента пристигна самият Цацаров. Но не бе част от импровизираната "трибунка". Или в резюме, зад кандидатурата му застават ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и "Атака". 

Самата новина не е точно новина, защото отдавна се знаеше, че Цацаров ще е кандидат за поста. Обявяването й обаче стана почти апокрифно - малко преди "събитието" бе обявено само, че управляващите ще дадат брифинг в парламента. 

По закон Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, а няма да започва нов. Комисията е с мандат 6 години и бе избрана през 2018 г. Това означава, че мандатът й изтича през 2024 г. - или Цацаров би бил начело около 4 години.

Инвеститори, елате

Любопитни бяха мотивите за това предложение, изтъкнати от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. И те се коренят в... преките чуждестранни инвестиции. Такива идвали само при успешна борба с корупцията, в България те били все повече.

"За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти", изтъкна Дариткова.

Подредена и неопетнена прокуратура

"Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. КПКОНПИ има необходимост от такъв човек", изтъкна и Явор Нотев ("Атака"), без да даде примери за неопетненост.

Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО, гражданска квота) пък изтъкна професионалното минало на Цацаров.

"Това, че сме се обединили около една професионална кандидатура, не го прави автоматично политическа кандидатура и тя се избира от целия парламент. Тази кандидатура най-подхожда, най-отговаря на изискванията", отвърна Ревизоро на въпрос за това не обвързва ли фактът, че управляващите внасят кандидатурата на Цацаров, самия Цацаров с тях.

Опит за отговор за "зависимостта" и за представата на Цацаров за "разделението на властите" (по Гешев) направи бившият МВР министър (принуден да подаде оставка след трагедията "Своге") Валентин Радев. 

"Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността.  Знае къде е границата между институциите и уважава разделението на властите. Убеден държавник!", посочи Радев.

Участниците в т.нар. пресконференция, на която бяха допуснати само няколко въпроса, не можаха да отговорят за твърденията на самия Цацаров покрай избора на заместника му Иван Гешев за негов наследник - че назначенията на "големите" в съдебната система ставали в едни две други сгради (не в тази на ВСС).

Със замах

Очаква се със своя номинация за поста да излезе и БСП. Днес кандидат обявиха и от "Воля" - сегашният депутат и член на правната комисия в парламента Симеон Найденов. Не е ясно обаче дали Найденов отговаря на законовите изисквания за председател на КПКОНПИ за "най-малко 10 години юридически стаж", въпреки че още през 90-те е регистриран в адвокатската колегия. При всички случаи Марешки, който на думи е опозиция, но на дела подкрепя управляващите, осигурява с кандидата си "състезателно начало" в процедурата - каквото липсва при тази за Иван Гешев.

Според процедурата номинираните да заемат поста трябва да предоставят редица документи, в т.ч. автобиография, съгласие, че са готови да бъдат подложени на проверка за принадлежност към органите на бившата Държавна сигурност и др. Трябва обаче също така да предоставят имуществена декларация и такава за несъвместимост. Последните две обаче не подлежат на предварителна проверка, каквато например се прави за принадлежност към ДС. Причината е, че в обхвата на проверките по закон са само лица, заемащи публични управленски длъжности - т.е. няма как да важи за кандидат за пост - в случая председател на КПКОНПИ.

Изслушването на кандидатите, допуснати до финала, ще е публично и ще се излъчва и на сайта на парламента.

Самото гласуване се извършва поотделно за всеки един кандидат. За избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. С други думи - ако управляващите мобилизират депутатите си за присъствие в зала, то Цацаров ще бъде избран със замах. Подкрепа се очаква и от ДПС.

Цялата процедура трябва да приключи до края на месеца, което означава, че Цацаров трябва да напусне предсрочно прокуратурата (мандатът му изтича през януари). Тогава начело на държавното обвинение трябва да застане и.д., като почти сигурно е, че това ще е Иван Гешев. Така, ако дотогава президентът не е подписал указа за назначаването на избрания от ВСС за наследник на Цацаров Гешев, прокуратурата пак ще се ръководи от него.

Статутът на Цацаров в КПКОНПИ не е така несменяем като този начело на държавното обвинение, но пак би бил доста "стабилен". Според закона за КПКОНПИ мандатът на член на Комисията (председателят е член) може да бъде предсрочно прекратен при обичайните хипотези: смърт, подаване на оставка, обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, осъждане за извършено престъпление, при хипотезите за несъвместимост. Но самото освобождаване на председателя става с решение на самата комисия, която трябва да предложи това на парламента.

Конкуренцията - убита в зародиш

За първи път името на Цацаров се завъртя като потенциален титуляр на КПКОНПИ, след като стана ясно, че едни законови поправки, касаещи изискванията към председателя на комисията, никога няма да видят бял свят. Става въпрос за изменения в ресорния закон, внесени от бившия председател на правната комисия в Народното събрание, днес министър на правосъдието - Данаил Кирилов.

Тези поправки дойдоха в разгара на "Апартаментгейт", където и Пламен Георгиев попадна заради терасата си и бе принуден от премиера Бойко Борисов да излезе в отпуск. Затова и първата реакция бе, че управляващите се готвят да сменят Георгиев с друг председател и така променят закона, че той да пасне на предварително избрано лице (спрягаха се сегашния зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев и директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, б.р.). 

Според внесените промени пpeдceдaтeлят нa KΠKOHΠИ трябваше да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт. В момента по закон в изискването за заемане на поста е записано, че той трябва да има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. 

Така предложените от Кирилов текстове обаче отлежават в правната комисия в парламента от месеци и дори някога да бъдат процедирани, то това няма да стане преди избора на наследник на Георгиев. 

В резюме: Цацаров напълно отговаря на изискванията по сегашния закон за заемане на поста председател на КПКОНПИ, а конкуренцията на "службите" е в зародиш елиминирана.