"Ама ние не избираме булка, бе. Избираме главен прокурор."

Така премиерът Бойко Борисов коментира днес и темата с избора на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. Коментарът му бе в контекста на това, че се очаква указ от държавния глава Румен Радев, който веднъж върна на Висшия съдебен съвет "единствения кандидат", като по Конституция има право да направи това само веднъж. Междувременно критиците на Гешев, част от които са в професионалната общност, призоваха президента да отправи конституционно питане относно самата процедура на гласуване и прегласуване от ВСС. Сред мотивите на Радев да откаже да подпише указа бе и фактът, че липсваше състезателно начало - състезанието на практика беше само "с един кон" - Гешев. Сега държавният глава е "притискан" от тези, които го избраха (начело с правосъдния министър Данаил Кирилов, който няма глас във ВСС) да подпише указа в "обозрим срок" и даже даде пример с 3 до 7 дни. Отговорът на Радев дойде днес - че няма да приеме да му се поставят ултиматуми и че ще реши какво да прави в "обозрим срок".

Така стигаме до днешния коментар на Борисов, който отново заяви, че правителството не се е възползвало от правото си да номинира кандидат, за да не го обвиняват после, че си е назначило главен прокурор. И стигна по-далеч в хипотезата - че опозицията би подкрепила именно кандидата на Министерския съвет, за да вкарат самия Борисов "в капан": "Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат. Борисов си избра главния прокурор."

Ето и цялото изявление на Борисов по въпроса:

"Естествено, че е на инат. Още веднъж, щото сте мислещи хора, да се замислим. Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват: ние нямаме претенции към неговите качества. Аз също нямам, защото професионалната общност го издигна. Хипотезата е и мотивът, че е върнат, затова че нямало излъчен от правителството кандидат. Приемаме хипотезата - кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото това е правосъдният министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев и днес щяхме да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор.

Дали той, когато повдига обвинения на кметове от БСП, от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета. Виждате ли, колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат. Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат - Борисов си избра главния прокурор. Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят и казват - не, не, те професионалните му качества са добри. Ама ние не избираме булка, бе. Избираме главен прокурор. Щом са добри професионалните му качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и избора с Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите - съдии."