Зеленски е трябвало да разследва Байдън, за да уреди среща в Белия дом.

Това обяви Александър Виндман по време на третия рунд от изслушвания по разследването за импийчмънт на президента Тръмп пред комисията по разузнаване към Камарата на представителите, който започна в 16:10 часа българско време.

Освен Виндман на "горещия стол" седна и Дженифър Уилямс.

И двамата са важни, тъй като са слушали на живо ключовия разговор между Тръмп и украинския държавен глава Володимир Зеленски на 25 юли тази година. 

Виндман е водещият експерт по Украйна на националния съвет по сигурност на САЩ. След телефонния разговор той се е допитал до адвокатите на Белия дом.

Уилямс е съветничка на вицепрезидента Майк Пенс и показанията и ще са обвързани именно с действията на "втория в държавата" по казуса. Тя описа разговорът между Тръмп и Зеленски като "необикновен и неприличен".

Председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф откри заседанието. Той накратко представи Виндман и Уилямс като обърна внимание на професионалните им успехи. След това той осъди поведението на Тръмп в "Туитър" - държавният глава непрестанно критикува свидетелите и ги обвинява в политическа предубеденост.

Според "Си Ен Ен" Уилямс ще повтори впечатлението си от изслушването на Тръмп - че телефонният разговор между президентите "контрастира" заради акцента върху "домашни политически въпроси".

Иначе казано - тя намеква, че американският президент се опитва да изисква от Киев да разследва Джо Байдън за назначаването на сина му Хънтър Байдън на директорска позиция в украинския енергиен гигант "Бурисма". Джо Байдън е основен фаворит преди президентските избори в САЩ през 2020 г.

Обвинението срещу Тръмп е, че е задържал военна помощ за Украйна в размер на 391 милиона долара в замяна на разследването.

При първото излушване бившият американски посланик в Украйна Бил Тейлър обяви, че според негов служител, подслушвал разговор между посланика на САЩ в ЕС и Тръмп, президентът е настоявал Зеленски публично да обяви, че ще разследва Байдън.

След изявлението на Шиф започна да говори Девин Нунес - водещият републиканец в комисията по разузнаването.

Той посвети монолога си върху "проваленото" разследване на демократите, повтори обвинението на Тръмп - че изявленията на свидетелите са недостатъчни и неубедителни. Нунес обвини медиите, че разпространяват "фалшиви новини" относно действията на американския държавен глава и помощниците му.

След това Виндман и Уилямс положиха клетва.

Първа започна да дава показания Дженифър Уилямс.

Тя обяви, че на 13 май Тръмп е забранил на Пенс да посети встъпването в длъжност на Зеленски.

На 3 юли разкри, че тогава е разбрала за блокирането на военната помощ за Украйна.

Уилямс потвърди, че разговорът между двамата президенти е бил "необичаен" в сравнение с приетата практика, тъй като "сякаш е включвал дискусия на въпрос от вътрешно политическо естество".

 

 

След това започна да говори Александър Виндман.

Той осъди критиките срещу свидетелите по разследването за импийчмънт на Тръмп.

"Искам да използвам момента, за да призная смелостта на колегите си, които се явиха или ще се явят пред комисията. Искам да подчертая, че подлият характер на атаките срещу изявени и достойни публични служители е възмутителен. Нормално е да не си съгласен и да участваш в буен дебат, това е наша традиция още от времената на бащите-основатели, но ние сме над аматьорските и страхливите атаки", съобщи той, цитиран от "Си Ен Ен".

Той допълни, че е "неприемливо за президент на САЩ да настоява чуждестранно правителство да разследва американски гражданин и политически противник".

"Беше ясно, че ако Украйна се опитва да разследва изборите през 2016 г., Байдън и "Бурисма", ще бъде разглеждано като тяснопартиен ход", обяви Виндман. "Това определено би довело до загуба на двупартийната подкрепа на Украйна, би подкопало националната сигурност на САЩ и би подпомогнало стратегическите цели на Русия в региона".

Според него "без сигнала за подкрепа на САЩ" може да предизвика Русия да подходи по-агресивно спрямо Украйна и Европа въобще. По-късно Виндман се пошегува, че говори "украински, руски и малко английски".

Виндман посочи двама "разрушителни актьори" за бъдещите отношения между САЩ и Украйна - тогавашния главен прокурор на Украйна Юри Лутсенко и личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани.

И двамата свидетели поясниха, че "Бурисма" е била спомената в разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли, но тя не е вписана в публикувания от Белия дом препис.

Виндман обаче отбеляза, че не намира тази липса за "значима" и че "хората, които пишат преписите правят всичко възможно". 

Той също потвърди, че е запознат с опитите на Путин да разпространия конспиративната теория, че Украйна е подпомагала кампанията на Клинтън през 2016 г. - слух, който е подкрепян от Тръмп и Джулиани.

По-рано през деня Зеленски обяви пред журналисти на "Си Ен Ен", че "на всички им е писнало от "Бурисма".

"Имаме си нашата страна. Имаме си нашата независимост, имаме си нашите проблеми и въпроси", допълни той след пресконференция в Киев.

В изслушването си пред комисията по разузнаването Виндман отбеляза, че украинският президент най-вероятно е бил запознат с "Бурисма" преди 25 юли, тъй като е "малко вероятно той да бъде запознат с една компания в контекста на разговора".

 

Виндман обяви, че за новия президент на Украйна е било важно да си осигури среща в Белия дом, за да подчертае статута си "на регионален или може би дори световен лидер".

"Впечатлението ми е, че за да си уреди среща в Белия дом, Зеленски е трябвало да започне тези разследвания".

В 21:30 часа българско време ще бъдат изслушани Кърт Волкър и Тим Морисън.