Административният съд в Пазарджик във вторник отмени решението за избор на Общинския съвет в Панагюрище. Делото беше заведено по жалба на ДПС, в която се твърди, че в една от секциите в града, 31 действителни бюлетини са отчетени като недействителни.

В жалбата се споменаваха още няколко нарушения, сред които отстраняване на секретаря на избирателната секция при преброяването на бюлетините и отчитането на резултатите. Наред с това магистратите установиха, че 61 бюлетини, в която няма отбелязано гласуване за партия, а само за преференции и са отбелязани за недействителни, са разпределени като гласове за партии. По делото са разпитани и свидетели, според които част от протоколите са с подменено съдържание.

Решението на съда е върнато на Общинската избирателна комисия за обявяване на действителните резултати. То може да бъде обжалвано.

Община Панагюрище ще обжалва решението на пазарджишкия административен съд, съобщи днес БНР. 

Според кмета на Панагюрище Никола Белишки съдът не е дал указания как точно да се изпълни това решение. Магистратите са преброили само чувала с недействителните бюлетини и там са открили 31 действителни.

Какво е съдържанието в останалите чували обаче, тези с действителните гласове и „ не подкрепям никого“, не е установено.

При това положение не е ясно дали до решаването на казуса,  решенията, които ще се вземат от този Общински съвет, ще са легитимни и дали това няма да постави община Панагюрище в патова ситуация:

"Опитах се с колеги да коментирам и това, което ровим, за да търсим съдебна практика. Към момента не е имало такова нещо", каза  Белишки.

Общинският съвет в Панагюрище положи клетва на 11 ноември.

Според резултатите от изборите разпределението на местата в Общинския съвет изглежда така: ГЕРБ-9, БСП-5, местна коалиция СДС (БЗНС) - 3, а ВМРО и "Евророма" по 2. ДПС остава без мандат.