Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на протестите, които започнаха заради повишаването на цените на горивата в страната, съобщи във вторник международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според организацията действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Иранското правителство не е оповестило данни за броя на арестуваните, ранените и загиналите в протестите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в поне 100 града. Чрез мисията си в ООН обаче то отхвърли данните на "Амнести интернешънъл" като "безпочвени твърдения и измислени числа".

"Амнести интернешънъл" е събрала данните си чрез интервюта с журналисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се позовава и на видеозапис, който показва силите за сигурност да използват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрациите. На кадрите се виждат гилзи от бойни муниции по земята. Според очевидци, цитирани от "Амнести интернешънъл", по демонстрантите е стреляно и от снайперисти, разположени по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.

По-рано от кабинета на върховния комисар за човешките права на ООН изразиха "дълбока загриженост" от информациите за употреба на бойни муниции.

Иранските власти прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави единствено държавните медии и официалните представители на иранското правителство като източници за събитията в страната. Отделни информации в държавни и полуофициални медии споменават за само шест жертви при протестите.

Иран "отблъсна врага", заяви иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от Франс прес.

"Отблъснахме врага на военната арена. Отблъснахме врага в политическата война", каза аятолах Хаменей в изявление, излъчено късно снощи по телевизията.

Той не посочи кой е врагът, но заяви, че размириците през последните дни не са били резултат от народно движение, отбелязва Франс прес.

"Скорошните действия бяха проблем за сигурността, те не произтичаха от народа. Отблъснахме врага", каза аятолах Хаменей.

Повишаването на цените на бензина цели събирането на средства, които да бъдат предоставени на изпитващите икономически затруднения домакинства. Мярката бе обявена на фона на преживяваната от Иран дълбока рецесия, провокирана от едностранното изтегляне на САЩ от международното споразумение за ядрената му програма и възобновяването на тежките американски санкции срещу него.

Нови оръжия от Русия?

Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове следващата година, когато е планирано да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на пожелал анонимност източник от американското разузнаване.
Разузнавателното управление на американското министерство на отбраната публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток. В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на атакуващи дронове и ракетни системи.
Пред репортери източникът от разузнаването е казал, че Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай. САЩ имат строги икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на ембаргото на ООН. В момента Иран разполага със съветски танкове от 70-те години на 20-и век и известен брой по-стари изтребители, се казва в доклада.
Иранският бюджет за отбрана отбеляза известно намаление тази година и може да бъде подложен на нови съкращения, защото страната изпитва силен икономически натиск заради американските санкции. Докладът заключава, че бюджетните проблеми могат да засегнат способността на Техеран да постигне военните си цели. Същевременно се допълва обаче, че Иран използва и други източници за финансиране на военните си дейности, включително средства от частни корпорации, от контрабанда и от друга незаконна дейност.
По силата на ядрената сделка от 2015 г. оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде вдигнато през октомври 2020 г. Правителството на американския президент Доналд Тръмп се оттегли от сделката миналата година и наложи нови санкции срещу Иран. Другите пет страни по сделката - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - продължават да я подкрепят.
В разузнавателния доклад се казва, че Иран е увеличил използването на дронове - както като разузнавателни средства за проследяване на американските сили и кораби в Персийския залив, така и като платформи за извършване на атаки. Според американското военно разузнаване Техеран подобрява и киберспособностите си за събиране на информация и за извършване на кибератаки срещу американски и други цели.

"Въпреки че все още изостава технологично от повечето си конкуренти, иранската армия е напреднала значително през последните няколко десетилетия", се казва в доклада.

Същевременно днес Франция и Русия изразиха съжаление от нови американски санкции срещу Иран заради възобновяване на дейността на подземния му завод за обогатяване на уран във Фордо, който беше замразен по силата на ядрената сделка от 2015 г. Правителството на ислямската република обяви, че постепенно ще намалява изпълнението на задълженията си по споразумението, ако участниците в него не го компенсират за загубите от американските ограничителни мерки.