Четири месеца след първия трейлър на „Котките“, режисьорът Том Хупър („Момичето от Дания“, „Речта на краля“) пусна второ видео към филма си, адаптация на легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър. Времето обаче не е успокоило страстите отколо външния вид на героите – и персонажите в новите „Котки“ остават „най-смущаващото нещо, което някога сте виждали“, твърди Стюарт Херитидж в „Гардиън“.

На големия екран предстои да видим Джуди Денч, Иън Маккелън, Дженифър Хъдсън, Тейлър Суифт, Идрис Елба, Джеймс Кордън и Ребел Уилсън, покрити с козина и с щръкнали котешки уши. Още след първия поглед към новите „котки“ зрителите останаха разделени – едни обикнаха смелата комбинация между човешки физиономии и котешки характеристики и пропорции, докато други настояваха филмът да бъде преработен заради необичайния вид на героите. От попечителския тръст на Т. С. Елиът, чиято книга „Популярна книга за котките от Стария опосум“ вдъхновява Андрю Лойд Уебър за мюзикъла му, заявиха, че авторът би харесал видовете на Хупър.

Проблемите в тази интерпретация, според Херитидж, са много, но в статията си той ги свежда до няколко основни: пропорциите на всичко наоколо спрямо котките, хибридната версия между човеци и котки, както и външния вид на Идрис Елба и способността на персонажа му да изчезва в облак прах.

Екипът на филма не е използвал правилно времето си и за тези четири месеца не е подобрил нищо, а дори напротив, отбелязва критикът. Тейлър Суифт изглежда така все едно е съблякла всичките си дрехи, овъргаляла се е в лепило и след това е посипала върху себе си съдържанието на машинка за подстригване, казва той.

„И проблемът не е, че всички котки изглеждат като захвърлени генетични мутанти, въпреки че определено е така. Проблемът е в размерите“, смята Херитидж.

В един от кадрите Джеймс Кордън е застанал пред нереално голяма котешка вратичка на входна врата, а в следващите секунди виждаме, че една от котките си отваря сама врата с човешки размери, и изправена на задните си крака тя стига до средата ѝ. След това в една от сцените, където персонажите танцуват, котките са поне два пъти по-малки от стълбището, на което се намират. Въпросът е – с какви размери са хората в този свят?

Авторът на статията изтъква, че може би най-смущаващото нещо в трейлъра е видът на персонажа на Джуди Денч – котка, която носи палто, направено от котешки кожи.

И следващият проблем – някои биха попитали защо в предишния трейлър не видяхме нито един кадър с Идрис Елба – защото това, което са направили с него, „трябва да бъде наказуемо от Европейския съд за правата на човека“. Освен това той има някакви свръхспособности да изчезва, оставяйки след себе си облак прах, което според Херитидж е доказателство, че Танос не просто съществува в този свят, но и че с едно щракване на пръстите си той всъщност е протагонистът в „Котките“, карайки тези „окаяни, космати бучки“ да изчезват.

Световната премиера на филма „Котки“ е на 19 декември, в България тръгва на 27 декември.

 

 

"Площад Славейков"