Извинете ме за френския, но доброто възпитание изисква да го кажем на глас. След като няма бивш журналист и бивше ченге, то няма и такова нещо като бивш министър на Бойко Борисов.

Затова има нещо смущаващо, когато Петър Москов - министър в "Борисов 2", вижда днес себе си и новата партия „Консервативно обединение на десницата “ (КОД) като алтер его на управляващата ГЕРБ. Да не забравяме, че това е същият онзи политик, който се изпокара със своите съпартийци в ДСБ и избра министерския стол, когато неговата партия майка излезе в опозиция. 

А днес Москов се обозначи за десен консерватор, нарече всички сегашни партии "социално инженерство", обяви, че ще търси подкрепата на онези 300 хиляди гласоподаватели, които вече не гласуват за ГЕРБ и нямат свое политическо представителство. И обобщи: "В ГЕРБ познанието за същностната функция на държавата отсъства."

Но има един фундаментален проблем. 

Няма как да спечелиш доверие, когато си показал, че нямаш елементарно политическо възпитание. Как ще увлечеш хората, когато си се изпокарал с всички и всичко, егото ти е розов балон с хелий и позиционираш себе си на принципа - аз съм това, което другите партии не са.

Множенето чрез делене е единствената устойчива аксиома на родната политическа зоологическа градина. От толкова много екземпляри в нея българският избирател тотално се побърка. Та какъв е този избор, когато се появяват експонати, самоопределяйки се за нови видове, които преди това са делили една клетка с лъва?

Читателите с по-добра памет ще си спомнят колко много вицове произведе Бойко Борисов за всички онези негови критици, които в един или друг момент са били зависими от него - министри, дипломати и т.н., които днес са критични към властта.

А опитите да се създаде опозиция през нова партия на хора, които са били част от управлението на ГЕРБ, е пореден пример за създаване на спасителна капсула на една бутикова клика. Люспенето вдясно създаде именно това голямо пространство в политическата среда в България, което даде възможност на Борисов да се разгърне толкова мащабно. И ГЕРБ може само да се радва на такава "опозиция". 

Така че поредната партия, но този път с консервативен заряд, е пример за класически политически ботулизъм*. Нали знаете, че развалените консерви могат да развият най-опасната биологична бактерия. А ако някой иска да създава алтернатива на сегашното, то първо да изгради мостове за обединение. Развалената политическа храна натрови достатъчно родния избирател.

---

* Ботулизъм е рядко срещано заболяване, дължащо се на токсикоинфекция, възникнала от действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект. Произвежда се от бактериите Clostridium botulinum.