След извършени обиски полицията е арестувала вчера няколко лица, заподозрени за участие в "аферата Ибиса", която преди половин година стана причина за правителствена криза в Австрия и сложи край на политическата кариера на австрийския вицеканцлер Хайнц Кристиан Щрахе, предаде БТА.

Вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Щрахе подаде оставка през май, след като беше публикуван направен със скрита камера видеозапис през 2017 г. в Ибиса, на който той се среща с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, и предлага да й уреди държавни договори.

Виенската прокуратура потвърди появилите се в по-ранни часове вчера съобщения в някои австрийски издания.

Както съобщи ежедневникът "Йостеррайх", обиски са направени във Виена и Залцбург. Според онлайн платформата ЕС-инфотек обиските са извършени по домовете на лица, които се причисляват към "по-тесния кръг" на детектив, участвал в "аферата Ибиса". Той е придружавал мнимата племенница на руски олигарх и вероятно е играл ключова роля в аферата. Вестник "Кроне" съобщава, че става дума за бившата приятелка на детектива и предприемач. Жената е била същевременно секретарка на предприемача. Тези твърдения не са потвърдени официално.

Според изявления на говорителка на прокуратурата пред австрийската осведомителна агенция АПА лицата ще останат в ареста. Вестник "Курир" пише, че са задържани лицата, инициирали видеото, което компрометира шефа на Австрийската партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе и неговия довереник Йохан Гуденус. В заснемането на материала вероятно са участвали шест лица.

"Залцбургер нахрихтен" съобщава хипотезата на следователите, допускаща възможност създателите на материала да са искали за получат пари от Хайнц Кристиан Щрахе. Замесеният в историята детектив е призовавал своите съучастници да поискат "поне 400 000 евро" за целия материал.

Засега не са известни имената и броят на арестуваните.