Премиерът на Малта Джоузеф Мускат потвърди, че "представляващо интерес за разследването лице" е арестувано във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
В изказване скоро след задържането на бизнесмена Йорген Фенек на яхтата му при опит да напусне Малта Мускат заяви, че не може официално да съобщи причината за ареста му.

Властите имат 48 часа да решат какви обвинения да бъдат повдигнати на Фенек.
Мускат добави, че на този етап няма данни началникът на канцеларията му Кийт Скембри и министърът на туризма Конрад Мици да са замесени в случая.
Според изтекли в медиите документи Фенек е бил собственик на офшорната компания "17 Блак", за която се твърди, че тайно е давала пари на Мици и Скембри. Каруана Галиция беше писала за "17 Блак" няколко месеца преди да бъде убита от бомба в колата си през октомври 2017 г.

Йорген Фенек е бил задържан рано тази сутрин на борда на луксозната си яхта малко след като бил отплавал от острова.
В малтийски медии се появи видео, на което се вижда как войници проверяват плавателния съд, пуснал котва в пристанището на Портомасо.
Фенек е директор на консорциума, който през 2013 г. спечели обявен от малтийското правителство търг за построяване на топлоцентрала, работеща с газ. През миналата година стана ясно, че той е собственик на тайната офшорна компания "17 Блак" (17 Black), свързана с министъра на туризма Конрад Мици и с Кийт Скембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат. И двамата отрекоха да са получавали плащания от тази компания.
Арестът бе извършен ден след като премиерът Джоузеф Мускат каза, че препоръчал да се даде имунитет от съдебно преследване на заподозрян, служил като посредник при организирането на покушението срещу журналистката, ако той предостави сериозни доказателства за това кой стои зад убийството.