След България, след Турция, след Сърбия и след Румъния сега и Хърватия ще преговаря за привличането на новия завод на германския автомобилен производител "Фолксваген". Това стана известно от конференция във Вараждин на министъра на икономиката на страната Дарко Хорват. 

"Хърватското правителство започва днес разговори с германския канцлер Ангела Меркел за идването на "Фолксваген" в Хърватия", заяви той, цитиран от БТА. 

Преди три седмици Андреас Тостман, член на съвета на "Фолксваген", отговарящ за производството, заяви за Ройтерс, че компанията не търси алтернативна локация на турския град Измир за своя нов завод.

Въпреки това министър Хорват твърди, че правителството е подготвило оферта за германския инвеститор и ще се бори тази инвестиция от милиард и половина евро да се реализира в Хърватия.

Хорват каза, че правителството предварително е получило и обработило всички изисквания на ръководството на "Фолксваген" и дори е избрало три възможни места за завода.

"Утре започват разговори с госпожа Меркел "Фолксваген" да реализира инвестицията си в Хърватия, а правителството подготви оферта за компанията и намери три места, на които има свободни един милион квадратни метра площ и изпълнява всички други условия", каза вчера Хорват.

Любопитна подробност е фактът, че докато Хърватия ще преговаря с Меркел за привличане на инвестицията, в Загреб ще бъде и българският премиер Бойко Борисов. Той ще участва на конгреса на Европейската народна партия, който трябва да избере нов председател на най-голямата група в Европарламента. Припомняме, че министър-председателят беше един от основните двигатели в опита на България да получи новия завод, като дори според някои немски издания той лично е ръководил части от преговорните процеси. Към момента изглежда обаче, че България напълно се е отказала от битката.

Новината идва на фона на съобщението от вчера, че компанията за пореден път е отложила решението за мястото на новата производствена база. То като че ли беше ясно - турският град Измир, но малко след като "Фолксваген" създаде своя дъщерна компания в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган започна своята офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия. Така евентуалното продължаване на инвестицията към Турция получи критики от различни представители на Европарламента, както и от редица неправителствени организации.

Тъй като в концерна дялово участие има и германската държава - и по-точно провинция Долна Саксония, позицията на министър-председателя на тази провинция е решаваща за бъдещата инвестиция. В средата на октомври министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл недвусмислено заяви, че при сегашните обстоятелства той лично не може да си представи, че такава инвестиция ще бъде направена тъкмо в Турция.

Против са и синдикатите във "Фолксваген", които по закон също могат да спрат такова инвестиционно решение. Бернд Остерло, председател на Съвета на работниците и служителите във "Фолксваген", заяви, че изграждането на завод в Турция е неприемливо в момент, когато страната "се опитва да постигне своите цели с война и насилие". Пред медиите Остерло добави, че на фона на историята на концерна по времето на националсоциализма "Фолксваген" е натоварен с особена отговорност.

"Фолксваген" е длъжен да постъпва морално", каза Остерло.

Въпреки всичко обаче официални турски представители твърдят, че разговорите продължават и изразиха категорична убеденост, че инвестицията ще остане в Турция.