Президентът на Русия Владимир Путин днес не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко години да обмислят излизане от Евросъюза, предаде ТАСС.

Путин напомни на днешното пленарно заседание на инвестиционния форум "Русия зове!", че противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците. Той каза, че това става по начин, по който значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие и става дума за десетки милиарди евро.

"Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС", каза руският лидер.

Путин увери, че Русия е заинтересована от запазването на Европейския съюз, тъй като иска да има работа "с предсказуем, разбираем партньор".

"Ние с тревога наблюдаваме това, което става там, тай като значителна част от нашите златно-валутни резерви е номинирана в евро и за нас, въпреки падането на търговския стокооборот след различните санкционни решения, Евросъюзът остава най-големият търговско-икономически партньор. Затова сме заинтересовани от това всичко да се запази и да функционира ефективно", каза още руският президент.

Той добави, че в Русия анализират това, което става в ЕС това, което  ще се случи там.

"Не знам, ще се удаде ли, предвид това неголямо количество тенденции, за които споменах сега, да се запази Евросъюът в сегашния (му) вид, но знам, че лидерите на европейските страни знаят за това, мислят за това, и имат различни сценарии, как да консолидират членовете на Евросъюза, да постигнат по-устойчиви форми на интеграция. Дали ще успеят или не, не знам, но аз, във всеки случай, искам да им пожелая успехи", заключи Путин.

Путин каза, че бившия Съветски съюз се е разпаднал заради неефективната си икономическа политика. За разлика от днешен Китай СССР не е успял сполучливо да съчетае централизираната административна система с пазарните реформи, посочи той. Според руския лидер последиците от разпада на бившия Съветски съюз са се оказали по-лоши и от най-лошите прогнози, включително в политически план.

Той добави, че са възможви паралели между Съветския и Европейския съюз, макар между тях да има значителни различия.

"Количеството на вземаните задължителни за всички страни на Евросъюза решения на Европарламента са повече от количеството на задължителните решения, които се вземаха от Върховния съвет на СССР по отношение на съветските републики", каза Путин. "И в този смисъл, разбира се, някакви паралели са уместни и възможни, макар това все пак да са различни неща, Съветският съюз все пак беше единна страна, доста силно централизирана, а Евросъюзът не е такова образование".