Как може един и същи човек да подаде оставка като вицепремиер преди година, а сега да стане зам.-председател на Народното събрание? Този въпрос задават организациите на майките на деца с увреждания по повод последното назначение на лидера на НФСБ Валери Симеонов днес.

"Второто ни искане от протеста ни миналата година не е той да се върне в Народното събрание, а да му се отнеме правото да участва в управлението под каквато и да е форма, защото поведението му е обида за държавността!", пишат от "Общност Мостове" и НГИ "Системата ни убива ВСИЧКИ".

Според тях е недопустимо най-достойният за поста да е "мъжът, който влачи възрастна жена на границата, строи и се гордее с безмислени огради, мери шум с шумомери, нарича майките на деца с увреждания "Кресливи жени на УЖ болни деца".

От двете организации, чиито 26-дневен протест миналата година в крайна сметка доведе до оставката на Симеонов, настояват изборът да бъде отменен, и да се отнеме възможността на Симеонов да участва в управлението на държавата.

Ето и пълния текст на декларацията:

ДО

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

И

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ НА 44-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ОТ

Национална гражданска инициатива Системата ни убива Всички

и сдружение „Общност Мостове“

Госпожо председател на 44-тото Народно събрание,

Дами и господа, народни представители!

Година след като Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, след 26 дни интензивни протести срещу неморалното му държание към хората с увреждания и техните близки, той беше избран за заместник-председател на Народното събрание! Оставаме с впечатлението, че моралът в 44-то Народно събрание отсъства!

Второто ни искане от протеста ни миналата година не е той да се върне в Народното събрание, а да му се отнеме правото да участва в управлението под каквато и да е форма, защото поведението му е обида за държавността! Днес той не просто е депутат, а е избран за заместник-председател на Народното събрание!

Най-безпрецедентния избор на човека, демонастрирал презрение и неуважение към българските граждани.

Какво искате да ни кажате на нас българските граждани, днес с този избор? Най-достойният за този висок пост ли е мъжът, който влачи възрастна жена на границата, строи и се гордее с безсмислени огради, мери шум с шумомери, нарича майките на деца с увреждания „Кресливи жени на УЖ болни деца“, свален от вицепремиерски пост след 26 дневни протести?!

Ще ви припомним част от декларацията ни миналата година:

„Неговият речник като политик, заемащ този пост принизява проблемите на обществото. Ако това недопустимо поведение и отношение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане.

Крайно време е да се сложи край на този овластен цинизъм и омраза от лица, заемащи висши ръководни постове, който безнаказано накърнява достойнството на българските граждани!“

Какво промени ситуацията днес?

Какъв знак давате на българското общество днес?

Че гласът му е без значение, че може да бъде мачкано, унижавано, влачено, обиждано и излагано пред света?!??

Зад този избор застанахте всички вие, с присъствието си и с отсъствието си!

Срам ни е от вас!

НАСТОЯВАМЕ:

1. Този избор да бъде отменен!

2. Да се отнеме възможността на г-н Симеонов да участва по какъвто и да било начин в управлението на Р България!

Сдружение „Общност Мостове“

НГИ „Системата ни убива ВСИЧКИ“