Руският президент Владимир Путин предупреди днес Съединените щати да не прекаляват с натиска върху европейските си съюзници да харчат повече за отбрана в рамките на НАТО. Той намекна, че това може да разцепи пакта, който френският президент Еманюел Макрон наскоро обяви за изпаднал в "мозъчна смърт".

По мнението на руския лидер САЩ трябва да предприемат някакви стъпки за промяна в качеството на своите отношения със съюзниците от Европа в рамките на НАТО, съобщи ТАСС от открития днес в Москва инвестиционен форум "Русия зове".

"Днес не е достатъчно да казваш: Ние ви защитаваме, платете", каза Путин, цитиран от руската държавна агенция. "Защо ще плащат те за поддръжка на отбранителния комплекс на САЩ? Те ще развиват свой. Те за това говорят сега. Затова тук трябва по-щателно, момчета".

Коментарите му идват по време на среща на външните министри на НАТО в Брюксел преди среща на върха на алианса в Лондон, насрочена за 4 декември. Там коментарите на Макрон и идеята му, че Европа трябва да развива своя отбрана заради слабостите на НАТО, се очаква да бъдат централна тема.

Много от съюзниците, начело с Германия и някои източноевропейски държави, се разграничиха от тях, както и от разсъжденията на френския президент, че хегемонията на Запада приключва и той трябва да поднови диалога си с Русия.

Също толкова отрицателно обаче европейците реагираха преди това, когато Тръмп постави повишаването на отбранителните им разходи като условието за продължаване на американските гаранции за тяхната сигурност. Тогава ред лидери в ЕС, начело с канцлерката Ангела Меркел обявиха, че Европа вече не може 100 процента да разчитат на щита на САЩ и трябва да развиват свой отбранителен потенциал.

Путин каза, че руската заплаха е мит, от който се прехранват определени кръгове на запад.

"Днес това не работи много. Независимо от всички проблеми с Украйна, от спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия никого не се готви да напада - каза Путин. - Това е просто: чиба, бясно куче! Руската заплаха е измислица на тези, които искат да се прехранват от ролята си на преден отряд за борба с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите страни на Европа това е абсолютно очевидно".