Американският представител в ЕС Гордън Сондланд, който е водещ свидетел по разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп, обяви по време на изслушването, че е следвал „нарежданията на президента“ в Украйна.

Държавният глава ги насочил към личния си адвокат - Руди Джулиани.

Вторият пък принуждавал Зеленски да започне разследвания на "Бурисма" и президентските избори през 2016 г. в замяна на посещение в Белия дом" на украинския лидер. 

Така доскорошният приятел на Тръмп Гордън Сондланд обяви, че президентът е искал Зеленски да съобщи публично, че ще раследва Байдън - основния му противник на президентските избори през 2020 г.

Според дипломата държавният глава не е искал реално да се проведе разследване - достатъчно било украинският президент да го обяви на всеослушание.

 
На разпита Сондланд разкри, че множество висши служители от администрацията са замесени. Той допълни, че вицепрезидентът Майк Пенс въобще не е бил изненадан от поведението на Тръмп.

Това се превръща в най-ключовото изслушване на свидетел по разследването за импийчмънт до този момент, тъй като има доказателства, че Сондланд е водил активна комуникация с Тръмп между май и септември 2019 г. Така защитата на държавния глава, че дипломатът е "never trumper" (готов е на всичко да го свали от власт) няма как да мине.

Нещо повече - в Туитър президентът го нарече "много добър мъж и велик американец" само преди месец.

 

 

Показанията на Сондланд засягат не само президента и адвоката му - те заплашват висши държавни служители от администрацията, вкючително държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента Майк Пенс.

Сондланд посоче, че на 19 юли е изпратил мейл на множество министри и съветници в администрацията на Тръмп, които са били уведомени, че дипломатът е говорил със Зеленски.

Украинският президент е уверил, че ще "води напълно прозрачно разследване и че ще обърне всеки камък". 

"Всички знаеха", подчерта Сондланд.

Така кръгът от замесени лица в този скандал стремително се разшири.

Дали това е достатъчно за импийчмънт? Само времето ще покаже, или по-скоро две трети от Сената. При наличието на мнозинство на републиканците обаче, това едва ли ще се случи.

Помпео: Няма в какво да се обвинявам

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че няма за какво да се обвинява по повод свидетелствата на Сонланд: Той направи коментара си в Брюксел, където участва в срещата на външните министри на страните от НАТО.

"Не виждам в какво точно бих могъл да обвинявам себе си при тези свидетелства. Със сигурност знам, че американската политика, върху която работех, се водеше с уважение към Украйна и съм изключително горд от това,  което осъществихме. Ние имахме забележителен успех, който успяхме да предадем на украинския народ, и се надявам той да продължи в същия дух. Ние им дадохме отбранителната система, от която имаха нужда, както и ресурсите. Предишната администрация отказваше да стори това. И съм горд от това, че президентът Тръмп доведе усилията ни за политиката в Украйна до добър резултат. Ние не само правихме планове, а и ги изпълнихме и ще продължим по същия начин", каза Помпео в отговор на журналистически въпрос.