Досегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск беше избран за лидер на Европейската народна партия (ЕНП) на конгреса в Загреб. Той беше единствената кандидатура за поста.

ЕНП в Европарламента ще подкрепи и отпадането на мониторинга върху съдебната система в България, съобщи БНТ.

За първи път ЕНП ще има лидер от Централна и Източна Европа. В речта си пред делегатите на конгреса Туск каза, че е готов да се бори, не само срещу популизма в Европа, но и срещу парии вътре в ЕНП, които не споделят принципите на свободата и върховенството на закона.

"Страхът повече от всичко останало определя политическите решения."

"Няма да жертваме ценности като гражданските свободи, върховенството на закона и почтеността в обществения живот на олтара на сигурността и реда, защото просто няма нужда, защото те не се изключват една друга. Който не може да ги приеме, де факто се поставя извън нашето семейство."

"Във времена на несигурност, в които всичко се променя, хората искат да са сигурни и в безопасност. Искат да знаят, че тези на власт няма да ги изоставят, да обърнат гръб на проблемите им. Който най-добре отговори на тези нужди, получава доверието на публиката", заяви Туск пред делегатите на конгреса. 

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ЕНП е правела много компромиси през тези години.

"За да не ме разберете криво. Жозеф Дол го обичам като баща, брат, изключителен човек и той направи много в трудни времена. Мисля, че той ще бъде по-твърд. Имаме нужда точно от това сега. Много партии-членове на ЕНП на практика не изповядват ценностите на ЕНП, сдружават се със социалисти, комунисти, крайно леви и мисля, че това един добър избор.", каза Борисов. 

Утре ЕНП ще избере и 10-има заместници на Доналд Туск. Кандидат за заместник-председател е и Мария Габриел.

Отпадане на мониторинга

В Загреб председателя на ЕНП в ЕП Манфред Вебер обяви, че групата застава твърдо зад окончателното отпадане на мониторинга върху българската правосъдна система. Той ще поиска от председателя на ЕП Давид Сасоли да препоръча това на Еврокомисията.

"Постоянните усилия на @BoykoBorissov и народа на #България се отплащат: @EPPGroup смята, че #мониторинга по CVM/МСП трябва да бъде вдигнат! Искаме @EP_President да поиска писмено @EU_Commission да подкрепи излизането на България от #CVM", написа Вебер в туитър.