В парламента няма опозиция по темата "Сотир Цацаров шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)". Това стана ясно днес, след като депутатът от БСП Драгомир Стойнев коментира кандидатурата на Цацаров, издигната от управляващата коалиция.

"Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите", каза Стойнев пред бТВ.

Той уточни, че социалистите не са издигнали свой кандидат, защото той не би имал шанс при гласуването. Стойнев напомни, че още при създаването на Антикорупционната комисия от левицата са предупредили, че моделът ѝ е погрешен и председателят на тази институция трябва да се назначава от президента. Парламентарната група на БСП обаче тепърва щяла да решава дали ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Вчера от ДПС заявиха, че Цацаров е "богатство".

Кандидатите за председател на Антикорупционната комисия са двама – управляващите номинираха Цацаров, а партия "Воля" предлага депутата Симеон Найденов. БСП и ДПС нямат свои номинации.