"Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и ние от векове сме го възприели. Компромиси в тези неща няма."

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Загреб, където е на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), по повод темата за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС.

Борисов уточни, че е говорил и с лидера на ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицковски, както и "с нашите сестрински партии".

„Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО и аз настоях това да бъде декларативно, защото, за да може една страна уверено да върви по пътя на ЕС и НАТО, всички основни системни партии в тази държава трябва да са го декларирали, осмислили, да са го приели", каза още българският премиер.

"Антибългарската реторика, която ползват, трябва не само да бъде забравена, но и да са убедени, че не е вярна. Неслучайно казах, че когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това в България означава, че ние не трябва да им помагаме, защото ние не сме били окупатор на никой и не трябва да се преиначава историята. Фашизмът е залял тогава цяла Европа и да бъде лепнат на България такъв етикет никога няма да допуснем“, продължи Борисов.

Той обяви отново, че нямало да има компромиси.

„Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и ние от векове сме го възприели. Компромиси в тези неща няма. Ако искат да вървят напред, ясни са европейските перспективи и ценностите, която изповядваме. Те са го чули в прав текст от мен не само на билатералните двустранни срещи, но и пред ръководството на ЕНП снощи. Накарал съм ги да го декларират това и се надявам да бъде спазено."

Борисов не пропусна случая да се похвали, че България ще бъде домакин на Берлинския процес и на процеса „Акаба“ през 2020 година.

„Заедно в краля на Йордания ще организираме две събития. Те са посветени на контратероризма и контрарадикализма. И двете събития ще са в България. Имаме с Андрей Пленкович (хърватския премиер - бел. ред.) да направим много неща заедно през следващата година. Трябва така да ги подредим, че те да следват една възходяща линия и да си помагаме, за да може всяко едно от събитията да има своята тежест.

„На Берлинския процес ще дойдат лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Франция, президентът на Франция, премиерът или президентът на Полша, на Италия, на Великобритания. Това е един изключително голям форум“, изброи той.

Борисов отново успя да вкара и темата за избора на един кандидат с препратки към казуса "Гешев". Той похвали новия председател на ЕНП Доналд Туск, който беше единствен кандидат. Туск бил "много добър човек, а в момента на ЕНП ни трябва такъв човек да води семейството".

"Разбира се, приемам упрека, че както ректорът на СУ беше избран като единствен кандидат, пък нямаше протести, Доналд Туск беше избран, пък нямаше протести... Може да ми ги припишете на мен, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат", реши да повтори Борисов.

По думите му стана ясно, че кандидатурата на Мария Габриел за зам.-шеф на ЕНП е радост за събралите се представители на форума.

"Присъствахте, когато Урсула фон дер Лайен представи Мария Габриел - с такава радост, с такъв апломб. Най-хубавите, най-модерните, най-важните за България теми - образованието, Еразъмът, спортът, културата, всичко, което сме искали България да получи, го получихме", отбеляза Борисов в коментар и за ресорите, които Габриел ще има като еврокомисар.

Радост от канидатурата на нашата кандидатка имало и във "всички канцлери, премиери, които бяха тук". 

"Ако бъдат така добри да гласуват за нея като заместник-предсездател на ЕНП, това ще е поредното признание за България, за нашата партия. След като Кристалина Георгиева стана шеф на МВФ, мисля, че затворихме устите на много хора", отбеляза с доволство Борисов.

Той не пропусна да спомене и това, което излиза от департамента на САЩ  (похвала за купуването на Ф-16) и да си спомни как Елена Йончева размятала едни листа, но била опровергана.