Лидерката на БСП Корнелия Нинова в лично качество няма да подкрепи Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Това обяви самата тя в парламента днес. Как ще се държи парламентарната група на левицата обаче още не е ясно - социалистите ще участват в изслушването на Цацаров и "конкурента" му за поста - Симеон Найденов от "Воля", и ще вземат своето решение.

Причината Нинова да гласува "против" претендентите за шеф на КПКОНПИ не е в "личните им качества", а в "сгрешения модел" на антикорупционния орган. Тя припомни, че още когато се приемаше законът, от левицата предложиха алтернативен проект, според който председателят на КПКОНПИ се избира от президента, а не от Народното събрание. С мотив, че не може мнозинството в парламента да избира този, който трябва да ги разследва и да се очаква, че това разследване ще е обективно.

"Още при създаването на КПКОНПИ от „БСП за България“ бяхме против. Тази комисия беше създадена сгрешено - тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция“, заяви тя. 

„Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена, комисията няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция“

БСП затова внася отново предложенията си за промени в антикорупционния закон.

„Предлагаме го не защото президентът Румен Радев е подкрепен от БСП. Утре може да е друг, но това е институцията, която е избрана пряко от народа и не разпределя обществени поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров или който и да е друг, да не се избира от НС, а от президента“, заяви Нинова.

И обстоятелството, че най-голямата опозиционна група не издигна номинация за поста в КПКОНПИ, която да се състезава с тази на властта в лицето на Цацаров е свързано със "сгрешения модел":

"Не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който трябва да ги проверява, и в същото време да внесеш собствена кандидатура - това би било лицемерие", обяви Нинова.