Над 140 евродепутати поискаха Eвропейската футболна асоциация (УЕФА) да предприеме спешни мерки срещу расизма и дискриминацията.

Искането се съдържа в писмо до президента на организацията Александър Чеферин. Новината обяви авторката - холандската депутатка Самира Рафаела от либералната група „Обнови Европа“. Сред причините е „мач на Англия“, пише тя в туитър.

Макар в писмото да не се споменават конкретни случаи, напълно ясно е, че става дума за квалификационния мач за европейско първенство България - Англия (0:6), игран в София на 14 октомври. Тогава част от българската публика имаше расистки прояви по адрес на футболисти на гостите, отправяше и нацистки поздрави.

Съдията на два пъти спираше за кратко мача, както е по протокола на УЕФА.

„Футболът е красива игра. Победата носи радост, а загубата – солидарност. Често обаче расизът надига уродливата си глава по европейските стадиони. Напоследък това се случи на мач на Англия и в холандския професионален футбол.

Написах писмо до УЕФА, подписано от над 140 колеги“, съобщава Самира Рафаела в туитър.

 

През уикенда мач от холандското първенство бе прекратен от съдията, след като агитката на „Ден Бош“ обиждаше чернокож състезател на гостуващия „Екселсиор“ (Ротердам). При това от провилиния се отбор първоначално обявиха, че потърпевшият взел гарванови крясъци за расистки подвиквания, но след това се извиниха.

В писмото до УЕФА евродепутатите призовават организацията да престане да налага само символични санкции, а да прибягва до сериозни наказания, включително отстраняване на клубове и национални отбори от международни турнири. Подписалите настояват асоциацията да спазва и въпросната тристепенна процедура, включваща извеждане на футболистите от терена и прекратяване на срещата.

България понесе наказание за мача с Англия - един мач без публика (срещу Чехия на 17 ноември, 1:0) и евентуално втори при ново провинение в следващите две години. Има и глоба. Санкция имаше и за срещата с Косово в същите квалификации, а също така за "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) в Лига Европа. Все за расизъм.