Новият кмет на столичния район „Лозенец” Константин Павлов е отправил искане към ДНСК сградата „Златен век” да бъде премахната. Небостъргачът на строителната компания „Артекс” от години е повод за граждански протести, строителството му бе спирано заради нарушения, спор има и за валидността на строителното разрешително за сградата.

„Внесеният от Константин Павлов документ ясно доказва, че разрешението за строеж на “Златен век” вече е загубило правното си действие. Становището му идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Иван Несторов го задължи да се произнесе по казуса”, пишат от пресцентъра на "Демократична България", от чиято листа бе избран районният кмет.

Павлов е подал искане и за изменение на подробния устройствен план (ПУП) на част от „Лозенец”, за да "бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания”.

В момента казусът законно ли е спирането на строежа на небостъргача "Златен век" е във Върховния административен съд (ВАС), след като ДНСК обжалва решението на Административен съд-София град от 30 юли. Последното отмени забраната за строителство на 120-метровата сграда, наложена от строителния контрол през април. Тя бе издадена в разгара на гражданските протести срещу небостъргача и среща на инициативния комитет "Лозенец" с министър-председателя Бойко Борисов. Любопитното е, че около месец по-рано от ДНСК не бяха открили нищо нередно.

След "заръката" на министър-председателя от ДНСК изведнъж установиха несъответствия между строителството и документите за него. Спорът още тогава бе дали изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), прието от Народното събрание на 7 февруари 2017 г., което увеличава срока на разрешенията за строеж от 5 на 10 години, важи за заварени случаи като "Златен век". Едната версия е, че разрешението за строеж е издадено през 2007 г., презаверено е през 2012 г. и съответно срокът му на действие е бил до ноември 2017 г.

Столичният административен съд обаче прие обратното - че промените в закона, които позволяват 10-годишни разрешения за строеж, важат и за небостъргача на "Артекс". Последвалото обжалване от строителния контрол пък бе определено от строителната компания като "нагледен пример как някои държавни институции работят против икономиката и гражданите на България."