ЦИК реши да наложи глоба от 2000 лв. на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му по време на предизборния диспут в предаването "Референдум" на БНТ. Националистът бе кандидат за кмет на София и в качеството си на такъв бе поканен. Заради държането си обаче бе изведен от студиото, наложи се да бъде повикана охрана.

Според ЦИК Сидеров е нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в предаването, заради което го глобява.

Според решението нарушението на Сидеров се изразява в това, че "по отношение на Ангел Джамбазки е използвал квалификации като "гей" и "водещ гей парада", а спрямо водещата и останалите две участнички е отправил обръщението "ма". След като му бе отнета думата, Сидеров е заявил още, че "Красимир Каракачанов е откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ".

"Използваните епитети, неспазването на регламента, установен в БНТ при провеждането на безплатните диспути, показват неспазване от страна на Волен Сидеров на установените правила за отразяване на предизборната кампания от обществена медия", пишат от ЦИК.

Подобно поведение се забранява от Изборния кодекс. Той предвижда глоба от 2000 до 5000 лв. за нарушителите. Тоест - ЦИК преценява да наложи на лидера на "Атака" възможно най-ниската по закон санкция. Причината - "принципът за съразмерност на наложеното наказание с извършеното нарушение".

Глобата може да бъде обжалвана пред Софийския районен съд. До момента няма реакция от настоящия общински съветник Сидеров.