Стотици умрели риби се появиха в р. Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението й спира, съобщи бТВ.

Коритото, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от Кричим, а ситуацията се повтаря в три поредни нощи.

"Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба”, обяснява Денис Исов от "Риболовно движение – Кричим”

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана. Два от тях – „Въча 1” и „Въча 2” са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦ „Кричим” да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

„В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода”, казва Атанас Калчев, кмет на град Кричим.

От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата бива отклонявана през нощта умишлено.

„Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал - напоителен, има изградени ВЕЦ-ове, частни”, заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката „Олимпик 2002”.

Заради измирането на рибата от клуб „Балканка” протестираха пред екоминистерството, допъва телевизията.

"В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство”, казва Иван от Риболовен клуб "Балканка".

Пред протестиращите от НЕК обясняват, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

"Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества”, заяви Ани Христова от НЕК.

На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ-ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват.