Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че повдигнатите му по-рано днес от главния прокурор обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие са "опит за държавен преврат срещу него", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нетаняху призова "да се разследват разследващите" и постави под съмнение независимостта на израелската съдебна система. Той определи обвинения като неверни и политически мотивирани.

Нетаняху не можа да състави правителство след произвелите се на два пъти през тази година парламентарни избори, отчасти заради проблемите си с правосъдието, а е възможно в близките месеци да се състоят за трети път парламентарни избори.

Израелският премиер обеща да продължи да управлява страната отговорно и в съответствие със закона, допълва ТАСС. Той каза, че сега преживява много тежък както за него, така и за семейството му момент, но няма да се откаже да ръководи страната.

Главният политически опонент на Нетаняху Бени Ганц заяви, че повдигнатите на премиера обвинения бележат "много тъжен ден за Израел". Нетаняху става първият привлечен под съдебна отговорност действащ премиер на Израел в историята на страната.

Припомняме, че вчера вечерта израелският главен прокурор Авишай Манделблит обяви, че ще повдигне обвинения в корупция, злоупотреба  с доверие и измама срещу премиера. 

Новината породи допълнителна несигурност за това кой в крайна сметка ще поеме ръководството на страната, затънала в политически хаос, след като произведените на два пъти тази година парламентарни избори не излъчиха победител, разполагащ с парламентарно мнозинство, отбелязва пък Ройтерс.

Нетаняху, който отрече да извършвал закононарушение по три случая за корупция, не е задължен от закона да подаде оставка след подвеждането му под отговорност.

70-годишният Нетаняху сега се озовава едновременно и в политическа и в юридическа криза. Той не успя да състави ново правителство след приключилите без категоричен победител парламентарни избори през пролетта и през септември, а сега е застрашен от дела, които биха могли да се проточат с години.

По този повод световните агенции представят и справка за трите случая, довели до повдигане на обвинения на Нетаняху.

По първия случай е известен като "Случай 1000". По този случай премиерът е заподозрян, че е получил скъпи подаръци в размер на близо 300 000 долара от богати личности, в това число и холивудският продуцент продуцентът Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Паркър в замяна на финансови или лични облаги. Нетаняху казва, че получавал само подаръци от приятели, без да ги е искал. Сред подаръците са бижута, луксозни пури и шампанско. По този случай на Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие.

Второто досие е известно като Медиагейт или като "Случай 2000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал да си осигури благоприятно за него отразяване на дейността му в най-големия платен всекидневник в Израел - "Йедиот ахронот". Той се е опитал да договори споразумение с шефа на вестника - Арнон Моузес. В замяна Нетаняху е споменал за възможност да се гласува закон, който ограничава разпространението на безплатния всекидневник "Израел Хайом", който е основен конкурент на "Йедиот Ахронот". Такова споразумение в крайна сметка не е било сключено. По този случай Нетаняху беше обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху твърди, че е бил основен опонент на гореспоменатия закон и дори е предизвикал предсрочни избори през 2015 г., за да го блокира.

Третият случай е най-опасният за бъдещето на Нетаняху и е известен като "Случай 4000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал осигури благоприятно отразяване на дейността си от информационния сайт Вала. В замяна той е предоставил правителствени облаги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, тогавашен директор на телекомуникационната група Безек и на сайта Вала, предаде Франс прес. В центъра на разследването е сливането през 2015 г. на Безек със сателитния телевизионен доставчик Йес. Решението за сливането се е нуждаело от одобрението на контролните власти и органи. По това време Нетаняху е бил и министър на комуникациите. Според Нетаняху сливането на Безек-Йес е било валидирано от службите към министерството и контролните органи, както е трябвало. Той оспорва да е получил благоприятно медийно отразяване от страна на сайта. По случая Нетаняху беше обвинен в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкуп.

Ще са нужни месеци преди случаите да бъдат отнесени в съда, отбелязва Ройтерс, а Нетаняху може да поиска извънсъдебно споразумение вместо да се явява на процес. Съюзници на Нетаняху в парламента бяха казали, че ще работят, за да му осигурят парламентарен имунитет от съдебно преследване. Но сега, когато израелската политика е в безпрецедентна бъркотия, не се знае дали това вече ще бъде възможно.

Ако бъде признат за виновен, Нетаняху може да получи до 10 години затвор и/или глоба по обвиненията за получаване на подкуп. По обвиненията за измама и злоупотреба с доверие той може да получи до 3 години затвор.

Според израелските закони, ако Нетаняху бъде осъден на последна инстанция, докато е на премиерския пост, той трябва да подаде оставка, но може да изпълнява длъжността си, докато текат всички етапи на процедурата, включително и обжалването.

Не е ясно обаче дали съюзниците на Нетаняху ще продължат да са му лоялни в този случай. За някои това може да е шанс да излязат от сянката на един политик, който беше на върха или близо до върха на израелската политика в продължение на цяло едно поколение и който е известен на международната сцена, повече от който и да е друг израелски политик, отбелязва Ройтерс.