За #кой Иван Гешев е "радост", а Сотир Цацаров - "богатство"? За онези 10% български граждани, които поддържат олигархичното статукво, според което огромната част от българския народ тъне в бедност. За онези, които са доволни от модела, според който разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас е много по-голяма от средната за Европа.

Между върховенството на закона и стандарта на живот има пряка връзка, която обаче за съжаление по-голямата част от българското общество не може да направи. Върховенство на закона означава най-успешни да са онези, които работят най-много, които се грижат за бизнеса си най-добре, включително като създават на работещите за тях максимално добри условия. Включително възможно най-високо заплащане. У нас обаче е по-различно. Най-успешни обикновено са онези, които са най-близко до властта. Те не се борят всекидневно с конкуренцията в условията на свободния пазар. Те се борят всекидневно за една, ако перифразираме Ахмед Доган, "усмивка" от властта. На тях не им трябва да се грижат за своите работници. Приоритет им е да са максимално близо до държавната софра, за да получат своята порция. Даването на заплати - не добри, а каквито и да е заплати - е досадна подрбност, която може да се отлага и дори да се избягва.

Ако се чудите защо премиерът Бойко Борисов всекидневно, докато върти волана на джипа, се хвали с големи икономически успехи на държавата, а до вас от тази благодат достигат - в най-добрия случай - трохи, то отговорът е прост - Гешев и Цацаров. Те са призвани да бъдат пазителите на портата на българското благополучие, зад която обаче обикновен гражданин не може да пристъпи просто така.

За Иван Гешев бизнесмен, които не е близък до властта, е "олигарх", а такъв, който е директно във властта - просто депутат от ДПС. За 7 години начело на Главната прокуратура Сотир Цацаров не може да се похвали с нито един осъден висш държавник или едър бизнесмен за корупция, кражба или някакъв друг вид далавера. Вярно, към края на мандата му започнаха някои шумни разследвания. Причината обаче е, че обектите на тези разследвания очевидно са изпаднали в немилост.

Българското гражданско общество израсна дотам, че да протестира, когато е пряко потърпевшо от целия този модел. Например - ако някой областен град остане без вода, тъй като властта е позволила язовирът, от който се снабдява, да бъде източен безогледно за промишлени цели. Гражданите обаче все още не виждат връзката между модела, който издига по държавните върхове хора като Цацаров и Гешев, и всекидневните си проблеми. А връзката е съвсем пряка.

Нима някои мисли, че ще има сериозно разследване по темата дали въпросният язовир наистина е източен за личните нужди на една или друга фирма? Не, разбира се, тази фирма най-вероятно го е правила с благоволението на властта. Нима някой мисли, че ще има сериозно разследване за онези държавни служители, които са позволили управленски хаос около този язовир? Не, разбира се, те за това са на държавна служба. За поддържат мътната вода, в която #кой-то трябва да лови риба.

Всеки почтен бизнесмен, който иска просто да си гледа бизнеса, без да си купува политически чадър, е в пряка опасност. Гешев вече е главен прокурор, а Цацаров почти сигурно шеф на Комисията противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, по-известна като КПКОНПИ. На въпросния бизнесмен Гешевата прокуратура може да му повдигне обвинение за каквото си иска. А Цацаровото КПКОНПИ на мига да му запорира имуществото. Обвинението може би няма да издържи в съда, но докато това стане, бизнесът на въпросния бизнесмен е приключил. Дори след падането на обвинението в съда обаче Цацаровото КПКОНПИ може да продължи да прави с имуществото на бизнесмена каквото си пожелае.

И всичко това с подкрепата на всички парламентарни партии без изключение. По тази тема опозиция няма. Всички представители на настоящия парламент във Висшия съдебен съвет единодушно гласуваха за Гешев. Даже един от членовете на ВСС, изпратен там от БСП, е основно Гешево острие. В парламента ГЕРБ и "Обединени патриоти" издигнаха Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Премиерът Бойко Борисов разказва басни, според които той нямал нищо общо с тази номинация. Кое в тази държава става без негово одобрение? От ДПС обявиха Цацаров за "богатство", а от БСП за "силна кандиатура". Вярно, Корнелия Нинова каза, че ще гласува против, но изрично подчерта, че това не е заради личните качества на Цацаров, които очевидно за нея също са безспорни.

Истината обаче е, че дори Гешев и Цацаров да бъдат свалени, това не решава проблема. Трябва да има промени в Конституцията, които да минимизират политическата намеса в съдебната власт и в т.нар. независими държавни органи. Трябва да има промени, според които главният прокурор да има пред кого да отговаря за своите действия или бездействия. Защото сега той се инсталира от #кой-то трябва и дължи отчет само на него. Олигархичното статукво направи подобни промени трудноосъществими много отдавна. Още през 2003 г., когато Конституционният съд постанови, че за тях трябва Велико народно събрание.

Щом трябва - значи трябва да се свика. Когато всички в парламента са на едно мнение, гражданите нямат друг избор, освен да протестират яростно. Алтернативата им е политическа стабилност, основана на мизерия.